неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15840 прочитания

    Скрито пред очите ти: Етнографски комплекс, Враца

    Вижте един от 50-те малко познати туристически обекта в България
    04 септември 2015, 11:10 a+ a- a

    Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“

    Етнографският комплекс в град Враца е един от 50-те малко познати туристически забележителности в България, които Министерство на туризма популяризира с кампанията „Скрито пред очите ти”. 

    Вижте с какво е атрактивен за туристите и защо си заслужава да бъде посетен

    Историческите свидетелства трудно могат да възстановят картината на реалния живот от миналото. Съществува обаче едно малко познато място, където животът на предците ни сякаш оживява. Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“ към Регионалния исторически музей – Враца представлява архитектурно-етнографска музейна експозиция, която разказва с предмети и снимки за миналото. Богатата и разнородна колекция включва различни елементи на материалната и духовната култура и се формира постепенно между 1972 и 1987. 

    Експозиция Зимно-пролетен календарен цикъл

    Комплексът се намира в централната пешеходна зона на Враца. Пред входа му величествено се извисява паметникът на последователя на Паисий Хилендарски – Софроний Врачански, дело на скулптора Крум Дамянов. 

    Миналото в предмети и снимки

    Неслучайно музейната етнографска експозиция е събирана дълги години – в нея ще откриете всичко, свързано с бита, занаятите, духовните ценности и празничния календар на населението от Врачанския регион. Богатството на материалната и духовната култура от онова време е представено по оригинален и въздействащ начин и бързо грабва интереса на посетителите. Етнографският комплекс запознава с традиционните занаяти и културата на населението от региона от края на XIX до средата на XX век.

    Ексозиция Лятно-есенен календарен цикъл

    Комплексът „Св. Софроний Врачански“ е разположен на площ от 5,5 дка и включва няколко самостоятелни обекта – Възнесенско училище, три къщи музеи – „Димитраки Хаджитошев“, „Иван Замбин“ и „Григорий Найденов“, църква „Св. Възнесение“, шапрон с транспортни средства, занаятчийски работилници и експозиция на земеделска техника. Показани са селскостопански оръдия, облекла, обредни хлябове за християнските празници, кухненски съдове, хурки, вретена, фотоси, накити и много други интригуващи предмети. 

    Всички сгради са обявени за архитектурни и исторически паметници на културата. 

    Вино, карети и барут

    Любопитно е да разберем какви са били хората, чиито къщи днес посещаваме, с какво са се занимавали, как са живели? Първата къща музей, „Димитраки Хаджитошев“, е открита през 1976. Домът на един от най-заможните за времето си българи на Северозапада е построен през 1812 и днес представя възстановка на традиционния градски интериор на врачанския дом. Тук може да се проследи и друга страна от живота по онова време – патриотичната дейност на Хаджитошев и неговото семейство. 

    Със своите занаяти и местни предприемачески инициативи Врачанският край има славата на процъфтяващо място. Експозицията в дома на Иван Замбин е посветена именно на стопанския живот от онова време, свързан основно с лозарството, винопроизводството, отглеждането на копринени буби и традиционното бижутерство. Интересно е да се научи, че тези производства имат исторически корени и богата история в този край. В периода на Възраждането местната бижутерска школа, популярна не само в България, но и в чужбина, преживява бурно развитие. Още по-любопитен е фактът, че първата в страната станция за развъждане на копринени буби е създадена именно във Враца. 

    Една от най-интригуващите забележителности в комплекса е експозицията „Традиционни превозни средства и модерно коларство“, която се намира в специално построеното в двора на училище „Възнесение“ помещение. Тук е представено възникването и развитието на един занаят, за който не знаем почти нищо – изработката на карети. Традиционните транспортни средства произхождат от фабриките и работилниците на известния врачански предприемач от началото на XX век – Мито Орозов. Експонатите въздействат със своята елегантност, прецизна изработка и автентичност и ни пренасят в миналото на градския живот. 

    В приятния, озеленен двор на комплекса може да се види и реконструирана фурна за хляб, геран и каменни чешми. Характерните за времето каменни зидове и дървени порти допълват представата за традиционния врачански градеж. 

    Експозицията „Светът на детето от края на XIX в. и началото на XX в.“ се помещава в къщата на Григорий Найденов. Тук е показан битов инвентар, свързан с отглеждането на детето, неговото облекло и аксесоари от бебешка до юношеска възраст, обредни вещи, предмети, свързани с игровия свят на селското дете: традиционни детски играчки, парцалени кукли, животински фигури, топки и приспособления за зимни забавления. Пресъздадена е атмосферата на патриархалния дом с неговата топлина и уют. 

    Възрожденското духовно възнесение

    Възрожденското училище „Възнесение“ и църквата „Св. Възнесение“ са едни от най-впечатляващите обекти в етнографския комплекс. 

    Две изложбени зали на първия етаж на училището представят ежедневното и празничното облекло на врачанското население от втората половина на XIX век, както и носии на каракачанската и банатската общност. Тук могат да се видят мартеници, обредни хлябове, традиционна посуда, хурки, вретена. Залата на втория етаж е посветена на основоположника на духовата музика в Северозападна България – Дико Илиев, и е единствена музейна експозиция, посветена на живота и творческото дело на великия музикант. Изложени са духови и ударни инструменти от този период, вещи и снимки на Илиев, както и символичния ключ на Враца, който той получава посмъртно заедно с титлата „Почетен гражданин на Враца“ (1997). 

    Църквата „Св. Възнесение“, понастоящем храм-паметник „Св. Софроний Врачански“, е най-старата култова сграда в града, построена през 1848 г. Великолепният дърворезбен иконостас, изпълнен в стил „ампир“, е дело на забележителния майстор Антон Станишев от Дебър. Иконите от големия иконостасен ред са изписани от изтъкнатия представител на Самоковската художествена школа Димитьр Зограф. Тук е гробът на епископ Агапий, щедър дарител на църквата и училищата в града, убит в храма от турците по време на подготовката на селските бунтове от 1850 г. В църквата е разкрита постоянна експозиция „Старобългарското изкуство от Врачанско“, която представя най-добрите образци на иконописта, дърворезбата и църковната утвар в периода ХVІІ –ХІХ в. В нея се откриват ценни икони, рисувани от Захари Зограф, Димитър Зограф и майстори от Дебърската школа. Църквата е свързана и с най-паметните събития от историята на града през Възраждането – тук е звучало словото на Петко Р. Славейков, огласяно от песнопението на Дякон Игнатий – Апостола на свободата, тук е осветено знамето на врачанските съзаклятници и е отслужен молебен в чест на ген. Леонов и неговите храбри кавалеристи. 

    Църква Св. Възнесение

    Посещението на Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ предлага забележителна възможност да се запознаете отблизо с традиционната народна култура на врачанското население, като вникнете в регионалната ѝ специфика и откриете единството ѝ с общобългарската народна култура. Комплексът разкрива богатата материална и духовна култура на Северозапада, разказвайки увлекателно неговата жива и динамична история. 

    Във Враца и околностите може да видите също: Вратцата - красиво ждрело на река Лева на 3 километра от града, връх Околчица - включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и е разположен на 20 км. от Враца, пещера Леденика - също е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта, намира се на 16 километра от град Враца.  

    Снимки: Регионален исторически музей – Враца 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години