неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22478 прочитания

    Скрито пред очите ти: Родопското село Косово

    Вижте един от 50-те малко познати туристически обекта в България
    11 ноември 2015, 16:38 a+ a- a

    Родопското село Косово се намира на 195 км от София и на 50 км от Пловдив. Косово лесно може да се окаже на пътя ви - то е само на 5 км от курорта Нареченски бани, близо до Бачковския манастир  по шосето от Асеновград към Пампорово и Девин. 

    Косово е приказно място, в което ще се влюбите от пръв поглед. То е едно от най-живописните села в Родопите и ако се чувствате истински пътешественик, трябва да го включите в списъка на неизследвани кътчета в България, които е задължително да посетите. 

    Това красиво и малко познато място ще ви пренесе назад във времето със своите автентични къщи и църкви, строени преди повече от 200 години. С изненада ще откриете, че тук няма и следа от грозно съвременно строителство, а само запазена старина, естествено вписана в природната среда. В Косово се кръстосват четири непресъхващи рекички, които, съчетани с атмосферата на старите калдъръмени улици, високите дувари и зелените ридове наоколо, оформят един съвършен свят на спокойствие и красота. 

    Косово е заселено през XVII в., 

    а своя разцвет достига в средата и края на XIX в. Оттогава датират и повечето от къщите в селото. По това време със средствата, припечелени от кираджийство (превоз на стоки срещу заплащане), скотовъдство, земеделие и зидарство, местните хора строят големи и просторни къщи с високи дувари и дърворезбовани тавани, изграждат павирани улици и мостове. Днес повечето автентични къщи са реставрирани и се отдават на туристи. В селото има общо 63 паметника на културата, 5 от които са с национално значение. 

    Най-голямата и най-емблематична къща в селото е Хаджийската къща, построена през 1853 г., която днес е част от възрожденския комплекс „Косовските къщи“. През 2007 г. каменната постройка е удостоена със сребърна марка за качество „Автентична България“ и отличие за дизайн и атмосфера. 

    В миналото косовчани са известни като големи майстори. Един от най-изкусните сред тях е Хаджи Георги Станчовски, който е строител на две от най-известните къщи в селото (едната е Хаджиевата къща) и забележителната с красотата си сграда на днешния Етнографски музей в Стария Пловдив. Благодарение на него през 1851 г. Косово се сдобива с църквата „Успение Богородично“, която е действаща и до днес – 164 години по-късно. Църквата в село Косово е известна още с това, че в центъра ѝ е поставен мраморен камък с изображение на двуглав орел. 

    Според легендата камъкът в черквата е чудотворен и, ако се стъпи върху него, лекува. „Успение Богородично“ е обявена за паметник на културата и все още пази много от автентичните си стенописи и икони. 

    След като е преминал през великолепната и чудотворна църква, повървял е по тесните калдъръмени улички и се е насладил на неповторимата родопска атмосфера на старинните къщи, очарованият посетител може да поседне в култовата кръчма „Безгрижен живот“. Там, казват, сервират най-добрия пататник в Родопите. Дали това е така – проверете сами!  

    Снимки: Комплекс „Косовските къщи” 

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години