събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    751 прочитания

    Япония с интерес да си сътрудничим в изкуствения интелект

    В момента има 42 споразумения за партньорство между японски и български университети
    08 декември 2023, 10:23 a+ a- a

    Постиженията на България в развитието на високите технологии и изкуствения интелект представляват интерес за бизнеса и научната общност в Япония. Във фокуса на тяхното внимание е институтът INSAIT към Софийския университет. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Япония в България Н.Пр. Мичигами Хисаши.

    „Вече много бизнесмени в Япония знаят за INSAIT. Те са все по-заинтересовани. Бих искал да се възползваме от този факт“, заяви посланик Хисаши. По думите му най-големият национален научен институт в Япония РИКЕН също е сключил меморандум за партньорство с INSAIT.

    Проф. Цоков посочи, че българският институт е единствената организация от Източна Европа, която влиза в първия глобален Алианс за изкуствен интелект в света, създаден по инициатива на IBM и Meta. Той изрази увереност, че сътрудничеството между двете държави в областта на образованието и науката ще се разшири.

    В момента има 42 споразумения за партньорство между японски и български университети. Около 50 японски студенти учат в български висши училища– основно специалности в областта на медицината и икономиката. България има свой лектор по български език и култура в университета Кобе. „Надяваме се, че с общи усилия ще можем да разширим лекторатите по български език и в други японски университети“, заяви Цоков.

    Посланик Хисаши изтъкна, че през годините 600 български студенти са се обучавали в Япония с правителствени стипендии. Той изрази надежда, че желаещите да учат в страната по тази програма ще се увеличат.

    Проф. Цоков изтъкна, че една от важните специалности в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е японистика и тя е защитена от държавата. Освен това в три български училища се преподава японски език и го изучават близо 400 ученици. „Благодаря за вашата подкрепа при квалификацията на учителите, за да могат по-успешно да изучават японски нашите деца“, заяви Цоков.

    Посланик Хисаши изрази своето задоволство, че освен език, учениците учат и японска култура и се занимават и с дейности като готварство и флористика. Той представи примери за „положителната дисциплина“ в японските училища като показа как деца на 7-8 години сами приготвят обяда си, участват в почистването на помещенията в училище и се учат на екипна работа от малки. Според него това е в основата на икономическия и технологичен напредък на страната.

    Проф. Цоков предложи български учители да получат възможност да се запознаят на място с тези детайли от японската образователна система.

    Двете страни обсъдиха и задълбочаване на сътрудничеството в науката и обмена на изследователи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари