събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    906 прочитания

    Близо 4 млн. лева за дисплеи, лаптопи и специализиран софтуер в училищата

    Над 8 млн. лв. се отпусна кабинетът за нови детски градини и училища и строящи се детски градини
    14 декември 2023, 08:18 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Правителството одобри допълнителни трансфери от 3 668 544 лв. за финансово осигуряване на дейности по две национални програми за развитие на образованието.

    Основните средства са по „Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование”. 3 010 500 лв. са за техническо обезпечаване на учебния процес – за закупуване на дисплеи или лаптопи за 291 училища.

    170 603 лв. се отпускат за внедряване на софтуер за професионално обучение на 32 общински училища.

    За изграждане или доизграждане на WiFi мрежи в 64 общински училища се предоставят 457 441 лв.

    По националната програма „Учебници, учебни комплекти и учебни помагала“ се отпускат 30 000 лева за изготвяне на учебно помагало по български език за прогимназиален етап за ученици, търсещи или получили закрила и мигранти.

    С друго свое решение кабинетът отпусна още 7 561 093 лв. по програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. По-голямата част от средствата (7 368 690 лв.) се отпускат 20 общини, за да финансират дейностите по проектите на образователните институции в тях. Това са Сандански, Сунгурларе, Аксаково, Варна, Велико Търново, Враца, Козлодуй, Кърджали, Вършец, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Пловдив, Родопи, Русе, Котел, Нова Загора, Сливен, Самоков и Стара Загора.

    Държавната Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“ в Стара Загора се подкрепя със 192 403 лв.

    Целта на програмата е да се намали недостигът на свободни места в образователните институции и да се осигури здравословна физическа среда за осъществяване на отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Също така ще се подпомогне успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст, както и организирането на едносменен режим на учебния ден.
    Правителството одобри и изплащане на 761 887 лв. за строеж на две нови детски градини в село Свобода, община Чирпан, и в село Гълъбец, община Поморие. Средствата по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г. се изплащат след представени документи за направени разходи в различните етапи на строителство.

    Целта на програмата е да се подобри материалната база, да бъде намален недостигът на места и да се осигури възможност за въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. Реализирането на програмата създава условия и за преминаване на училищата към едносменен режим на учебния ден.

    Изплатените до момента средства по Програмата са в размер на 101 822 402 лв. В 34 детски градини са разкрити 1760 нови места, а в 18 училища са създадени или надградени условия за преминаване на едносменен режим на обучение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари