петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1026 прочитания

    Над 156 000 ученици усвояват професия още в гимназията

    МОН започна реформа за преосмисляне на списъка на професиите, които се изучават в училище
    19 декември 2023, 16:05 a+ a- a

    Над 156 000 ученици усвояват професия още в гимназията. Избралите професионални паралелки тази учебна година са с над 13 000 повече спрямо 2021/2022. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на откриването на коледен базар в МОН. В него участват 21 професионални училища от цялата страна. Те представят щандове с изработени от ученици и преподаватели изделия, като средствата училищата влагат в различни инициативи, включително и благотворителни каузи.

    По време на събитието 16 млади учители получиха от Цоков грамоти и плакети за принос в професионалното обучение . „Днес символично награждаваме най-младите учители от тези 21 професионални гимназии. С всяка грамота и плакет обаче искаме да отдадем значимото на всеки един български учител. Залагаме на символа на младостта, защото той е носител на обновлението, на съхраняването на тези традиции, които виждаме днес тук и на вярата в по-доброто утре“, каза министърът.

    „Всички ученици, които избират да усвояват професия още в гимназията, заслужават модерни образователна среда и учебни програми. Това е основен приоритет на Министерството на образованието и науката и ние усилено работим, за да могат професионалните гимназии в България да предлагат иновативно образование и обучение за професиите, необходими на пазара на труда“, допълни проф. Цоков.

    Той припомни, че с бюджет от близо 100 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост 28 професионални гимназии ще бъдат оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Отделно, по Национална програма „Професионално образование и обучение“ тази година други 20 професионални гимназии получават финансиране от 1,5 млн. лв., за да обновят материално техническата си база. Със средства по програмата ще се модернизира и изпитното съдържание така че гимназистите да получават обучение, отговарящо на изискванията на пазара на труда.

    Министерство на образованието и науката започна сериозна реформа, свързана с преосмисляне на списъка на професиите, които се изучават в училище, за да можем да бъдем с една крачка напред и по-близо до професиите на бъдещето. Над 140 професионалисти в 20 сектора - представители на работодатели, браншови организации, синдикати, висши училища, образователни и обучителни институции вече стартираха работа по новия списък.

    „Това е важна стъпка в посока да осигурим на нашите деца кратък период на преход от училище към работа и да изградим система на професионално образование, която да е много близка до реалните нужди на бизнеса“, каза министър Цоков.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 4 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 4 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 23 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата