събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3589 прочитания

    Три чужди компании с интерес към черноморския газ и нефт

    Цялата черноморска територия на България ще се проучва, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев
    05 февруари 2013, 13:35 a+ a- a

    Две европейски и една американска компании са закупили документи за участие в конкурса за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Терес” в Черно море. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който откри първата регионална газова конференция „Газови перспективи”.

    Добрев посочи, че в газовата област България има две стратегически цели – развитие на местния добив и диверсификация на доставките.

    Значителни надежди за увеличаване на местния добив се възлагат и на проучванията в блок „Хан Аспарух”, където работи консорциум между "Тотал", "ОМВ" и "Репсол". Конкурсното изискване за минимална работна програма бе за 1 сондаж на 5 хил. м. дълбочина, докато спечелилият титуляр ще направи два сондажа – на 5 и на 6 хил. м., съобщи Добрев. Така това проучване може да се превърне в една от най-големите инвестиции в България – между 1 млрд. лв и 1 млрд. евро, поясни още министърът.

    В края на миналата година правителството взе решение и за обявяване на конкурс за търсене и проучване в блок „Света Марина”. Очаква се публикуването на обявата в Официалния вестник на ЕС, което ще даде реален старт на процедурата.

    След решението на Върховния административен съд за блок „Силистар” ще бъде обявен нов прозрачен конкурс, каза още министър Добрев и допълни, че потенциалът на този блок е сравним с този на „Хан Аспарух”.

    Така на практика цялата черноморска територия на България ще се проучва, което в средносрочна перспектива ще намали значително зависимостта ни от външни доставчици.

    Изграждането на Южния газов коридор има сериозна роля за диверсификация на източниците на природен газ, отбеляза министър Добрев. В момента съществуват две възможности за неговото трасе – през България, Румъния, Унгария и Австрия ("Набуко запад") или през Гърция и Италия (ТАБ). Решението кой маршрут ще бъде избран се очаква до края на юни от консорциума "Шах Дениз 2", който вече сключи споразумение за придобиване на 50% дял от Набуко интернешънъл.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 23 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 24 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари