вторник, 21 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4062 прочитания

    БТПП представи своята 16-та поредна класация Топ 100

    Компаниите отбелязват двоен ръст в приходите от продажби през 2013
    08 септември 2014, 15:51 a+ a- a

    Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ представи 16-тата поредна класация Топ 100. Тя подрежда компаниите с най-добри постижения за 2013 в 5 категории. Изследвани са резултатите от дейността на 6230 фирми, произвеждащи 82.05% от БВП за 2013, при 76% за 2012. Методологията на „ТОП 100” включва само обективни финансови показатели.

    От палатата подчертаха, че в условия на политическа нестабилност и остри разногласия на политическата сцена, фирмите, класирани в първата стотица успяват да достигнат двоен ръст (207%) в приходите от продажби през 2013 спрямо 2012.

    По критерий най-голяма печалба спрямо вложените собствени средства (възвръщаемост на капитала) 39% са от сферата на услугите и транспорта. Сред тях преобладават ангажираните с инженерни дейности, консултантски и спедиторски услуги, които достигат добра рентабилност. Сред класираните най-малко са фирмите от текстилния бранш и от производството на храни, където има значителна административна намеса като цяло в ЕС.

    100-те класирани компании са успели да намалят задлъжнялостта си наполовина – средно с 56% спрямо 2012, като същевременно техните приходи растат и имат печалба. Забелязва се, че в тази класация от промишлените производства най-много са фирмите от хранителната индустрия.

    Класацията по изменение на финансовия резултат показва, че основно промишлени предприятия успяват да преодолеят загуби от 2012 и да излязат на печалба през 2013.

    В секторно отношение преобладаващите фирми от различните категории в класацията са от сферата на търговията (38%) и промишлеността (19%). От индустрията за втора по ред година с най-много представители е производството на машини и оборудване, като добрите резултати на бранша се дължат на насочеността му към външни пазари. Строителството има 11% дял в класацията, а туризмът 2%.

    Една трета от класираните фирми са от София (столица и област) – 29%, следват Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. От водещите фирми 77% са микропредприятия, 16% са малки, 4% средни и останалите 3% са големи предприятия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Microsoft обяви Copilot+PC
    От компанията съобщиха, че 2024 ще бъде „годината на компютъра с изкуствен интелект“
    преди 3 часа
    Google инвестира още €1 млрд. в центъра си за данни във Финландия
    Скандинавските страни предлагат по-хладен климат, данъчни облекчения и изобилие от ВЕИ
    преди 20 часа
    ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
    Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
    преди 23 часа
    БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
    Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
    преди 1 ден
    София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
    Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа