събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4937 прочитания

    „Пощенска банка“ придобива „Алфа банк“

    Така клоновата мрежа на „Пощенска банка“ ще се увеличи до нас 200 локации в цяла България
    20 юли 2015, 09:33 a+ a- a

    „Пощенска банка“ и „Алфа банк“, съобщиха, че са подписали Меморандум за споразумение за придобиването на клона на „Алфа банк“ България.

    Придобиването включва всички банкови дейности на „Алфа банк“ на обща стойност 500 милиона лева и кредити в размер на над 800 милиона лева. След приключването на сделката клоновата мрежа на „Пощенска банка“ ще нарасне до над 200 локации в цялата страна, а клиентите на финансовата институция ще бъдат обслужвани от близо 3000 квалифицирани професионалисти.

    С придобиването „Пощенска банка“ ще разшири клиентската си база в сегментите „Банкиране на дребно“ и „Корпоративно банкиране“. След финализирането на предлаганата трансакция, „Пощенска банка“ ще стане четвъртата по големина банка на пазара според размера на кредитната и депозитната си база.

    Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на придобиващата банка от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания, уточниха от финансовата институция.

    До приключването на сделката, клиентите на „Алфа банк“ ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както и до момента, а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на „Пощенска банка“.

    Пълното завършване на трансакцията се очаква преди края на 2015 година, след финализиране на окончателната документация по сделката и получаването на всички необходими одобрения от отговорните институции в България, Гърция и Европейската комисия (Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и др.).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари