събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1432 прочитания

    Pfizer кандидатства за спешно разрешение за употреба на ваксината си

    Първите американци може да получат ваксината в средата на месец декември
    23 ноември 2020, 09:34 a+ a- a

    Фармацевтичният гигант Pfizer заяви в петък (20 ноевмри), че е подал заявление до американската Администрация по храните и лекарствата (FDA), за да получи разрешение за спешна употреба, като задейства ускорен регулаторен процес, който може да позволи на първите американци да получат ваксина срещу коронавирус до средата на декември.

    Pfizer и нейният германски партньор BioNTech обявиха в сряда, че ваксината е безопасна и 95% ефективна, както и че работи добре при възрастни хора и за предотвратяване на тежък Covid-19. Друг фаворит, Moderna, заяви в понеделник, че нейната ваксина, която използва подобна технология, е била 94,5% ефективна и че компанията също очаква скоро да кандидатства за спешно разрешение.

    Двете ваксини използват синтетична версия на генетичния материал на коронавируса, наречена mRNA, за да програмират клетките на човек да произвеждат много копия на фрагмент от вируса.

    Спешно разрешение за употреба би позволило на ограничени групи американци да приемат ваксините преди FDA да завърши типичния процес на одобрение, който отнема месеци. В нови насоки, публикувани от FDA, служителите на агенцията ясно посочват, че критериите им за спешно разрешение ще бъдат високи, отбелязва The New York Times.

    Във видео съобщение в петък главният изпълнителен директор на Pfizer, д-р Алберт Бурла, го нарече „исторически ден“ и каза: „С голяма гордост и радост и дори малко облекчение мога да кажа, че нашето искане за спешно разрешение за употреба вече е в ръцете на FDA.“

    Pfizer заяви в петък, че компанията е започнала да подава регулаторни документи за одобрение в Австралия, Канада, Европа, Япония и Великобритания и че планира да кандидатства в други страни „в близко бъдеще“.

    Заявлението на компанията до FDA ще бъде разгледано от Биологичния център за оценка и изследвания на агенцията, който е организирал големи екипи от медицински служители и служители по спазване на законодателството, епидемиолози и статистици, които да прегледат хиляди страници с данни за безопасността и ефективността на всяка ваксина, както и информация за това как компаниите планират безопасно и последователно да произвеждат големи партиди от продукта.

    Процесът може да отнеме повече време, ако проверяващите срещнат грешки или ако трябва да поискат допълнителни данни. Регулаторите очакват производствените данни да педизвикат интензивно обсъждане, тъй като компаниите бързаха много да предадат тази информация навреме.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 17 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 17 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 18 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 20 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години