сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14183 прочитания

  Типичният български предприемач иска да започне интернет бизнес с инвестиция от 20 000 лв.

  Амбициите на имащите намерение да стартират нов бизнес са да печелят между 2000 и 3000 лева на месец
  08 ноември 2012, 14:39 a+ a- a

  Светослав Билярски - организатор на изложението за нов бизнес Franchising Expo

  Типичният български предприемач би започнал интернет бизнес с инвестиция от 20 000 лв., като очакванията му са да печели от начинанието си около 2500 лв. на месец.

  Това показват резултатите от проучването „Какъв бизнес започват българите”, проведено във връзка с изложението за нов бизнес Franchising Expo, което ще се проведе на 9-10 ноември в НДК, обяви организаторът на форума Светослав Билярски.


  На второ място след Интернет сред предпочитаните браншове е ресторантьорството, а на трето – различните видове услуги. Участниците в проучването не са силно привлечени от възможностите да развиват търговска дейност, като най-често изтъкваният аргумент е доминацията на големите вериги в този бранш.
  71% от предприемчивите българи биха инвестирали под 30 000 лв. в собствен бизнес, като по-голямата част не биха ползвали кредитиране.
  Срокът за възвръщане на инвестицията е в силна зависимост от нейния размер. Най-често хората с предприемачески амбиции се чувстват комфортно с двугодишния период за възстановяване на първоначалното си вложение.
  Най-често изтъкваната причина за започване на нов бизнес е желанието за независимост, показват резултатите. На второ място е амбицията за реализация на собствените бизнес идеи.
  Голямата част от желаещите да започнат ново начинание нямат бизнес опит, сочи изследването. Според организаторите на проучването най-интересна и перспективна е групата на хората с ръководен опит като служители на различни нива в йерархията.
  Имащите намерение да стартират нов бизнес очакват да печелят „толкова, че да мога да живея добре и да мога да развивам бизнес”, като амбициите на анкетираните са най-често в диапазона между 2000 лв.и 3000 лв.
  Вярата в собствените способности е на второ място сред факторите, които по преценка на желаещите да стартират нов бизнес биха им донесли успех. На първо място са посочвани познанията в дейността, която предприемчивите българи биха развили в бизнес.
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 10 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 12 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 13 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 15 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите