петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6111 прочитания

    Кои са най-добрите университети за MBA според FT?

    Американски и китайски университети се сърeвновават за лидерство в сферата на бизнес образованието
    30 октомври 2012, 18:10 a+ a- a

    Американските университети продължават да доминират в сферата на бизнес образованието. В сегмента на Executive MBA обаче те отстъпват позиции пред азиатските си конкуренти. Това сочи класация на „Файненшъл Таймс” на най-добрите учебни заведения за получаване на MBA и насочената към мениджъри с повече опит EMBA дипломи.

    Stanford Graduate School of Business се нарежда на първо място в общата класация. Университетът се е изкачил с 3 позиции спрямо миналогодишното си представяне. До 3 месеца след дипломирането си 92% от завършилите MBA в този университет си намират работа. При това тяхната средна заплата е 191 657 долара. Учебната институция оглавява и класацията на Princeton Review за бизнес училища.

    Топ 10 университети, предлагащи MBA специалности

    На второ място в общата класация е Harvard Business School, който се изкачва една позиция нагоре спрямо предходната година. 93% от притежалите на MBA диплома от университета си намират работа в рамките на първите три месеца след завършването си.

    Тази година University of Pennsylvania: Wharton отстъпва от миналогодишната си лидерска позиция и се нарежда на трето място в общата класация. Средната заплата на дипломиралите се там е 176 229 долара, а 84% от тях си намират работа в рамките на 3 месеца след завършването си.

    Освен обща класация на бизнес университетите, изданието съставя и класация на университети, които предлагат Executive MBA. Прави впечатление, че по този показател университетите в Азия са първенци, като сред първите 10 се нареждат: Kellogg HKUST Business School, Tsinghua University, National University of Singapore и Ceibs.

    „Деветдесет процента от студентите по MBA в Китай избират програми, които не са с целодневна заетост”, коментира Qian Yingyi- декан на Департамента по икономика и мениджмънт в университета Tsinghua, пред „Файненшъл Таймс”. Според него сред причините за голямата популярност на EMBA в Китай са няколко.

    По думите му голяма част от настоящите високопоставени мениджъри не са имали възможност на времето да завършат MBA, освен това китайците високо ценят образованието и обичат да се приобщават към групи и клубове много повече от възпитаниците на Harvard и MIT.

    Проучването на „Файненшъл таймс” обхваща 150 бизнес училища. За да бъде една образователна програма включена в класацията, тя тряба да се предлага от поне четири последователни години и да бъде акредитирана.

     

    Университетите се оценяват на база 20 критерия, един от които е увеличението на заплатата им вследствие на получената диплома. Провеждат се две онлайн анкети – със съответното учебно заведение и с неговите възпитаници. Необходимо е поне 20% от дипломиралите се да попълнят анкетата, както и техният брой да надвишава 20 човека. В класацията за 2012 са обработени 9466 мнения на завършили съответните специалности.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 час
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 3 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 21 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата