четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4895 прочитания

    2009 – година на изпитание и пречистване

    Новата ситуация наложи компаниите да се преструктурират, а нарасналата в пъти конкуренция за едно работното място принуди много хора да приемат по-ниска позиция и по-малка заплата
    22 декември 2009, 18:59 a+ a- a

    2009 беше година на изпитание и пречистване, борба за оцеляване. Новата икономическа ситуация принуди много компании да се преструктурират и да подложат под въпрос изградените стереотипи, единодушни са HR мениджъри на компании и специалисти по подбор на персонал.  

    През 2009 работодатели и кандидати размениха ролите си и за първи път от няколко години компаниите бяха в позицията на „избиращ”. Те поставиха по-високи изисквания както към кандидатите, така и към служителите си. Наблюденията на специалистите по човешки ресурси  показват, че влошената икономическа обстановка, респективно намаляването на обемите на продажби и обороти на компаниите, се отразяват в замразяване на заплатите на служителите и орязване на бонусите и допълнителните придобивки.

    Ясната тенденция, която всички отчитат, е промяната в очакванията на кандидатите. Нарасналата в пъти конкуренция за едно работното място е принудило много от хората, които са изгубили работата си, да правят компромис с кариерното си развитие – да приемат по-ниска позиция и да започнат при по-малка заплата. Наблюденията на специалистите показват, че основен мотив при търсенето на работа е бил вече сигурността на компанията, а не както до скоро – по-високото възнаграждение.

    От друга страна, рискът от съкращения и трудността при намиране на работа са подействали на служителите на компаниите едновременно като стресов и като мотивиращ фактор. Много от HR мениджърите отчитат, че хората в компанията са станали по-отговорни към ежедневните си задължения, по-ангажирани и съпричастни към трудностите на фирмата.  

    Вижте мнения за HR мениджъри на компании от различни бизнес сектори и специалисти по подбор на персонал каква е била през техния поглед 2009, как са се променили очакванията на кандидатите и отношението на служителите и какво ни чака през следващата – 2010.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 3 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично