понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3570 прочитания

    ЕК постигна съгласие за данъчна реформа

    Основната ѝ цел е дружествата да са данъчно задължени в страните, в които генерират своята печалба
    28 май 2015, 16:09 a+ a- a

    Европейските комисари постигнаха съгласие по темата за нужда от ново корпоративно облагане, което да е по-прозрачно и по-справедливо, така че да спомогне за икономическия растеж в Европейския съюз. Новата политика ще има за цел да предотвратява данъчните злоупотреби, да гарантира устойчиви приходи и да насърчава по-добрите бизнес условия на вътрешния пазар, съобщиха от Европейската комисия /ЕК/.

    „Корпоративното данъчно облагане е отговорност на държавите членки, но ЕС трябва да създаде ясна и съвременна рамка за справедливо и конкурентно корпоративно данъчно облагане.“ Това заяви европейският комисар, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

    Европейският комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси обясни, че правилата, по които се действа в момента, са остарели и не отговарят на новите реалности. Според него е необходимо основно преразглеждане на законите за корпоративно данъчно облагане в ЕС с цел по-справедливо данъчно облагане и намаляване разпокъсаността на единния пазар.

    Председателят Жан-Клод Юнкер издигна борбата с укриването на данъци и избягването на данъчно облагане в главен политически приоритет на настоящата Комисия. Основната цел е да се гарантира, че дружествата са данъчно задължени в страните, където е генерирана печалбата, и не могат да избегнат плащането на дължимите данъци чрез агресивно данъчно планиране.

    Целта на реформата е да се приложат мерките срещу избягването на данъци, които ОИСР разработва в момента, и да се повиши данъчната прозрачност, като същевременно се отчита необходимостта от подобряване на ефикасността на данъчната среда за предприятията на вътрешния пазар.

    На 18 март Комисията предложи пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане за установяване на по-голяма откритост и сътрудничество между държавите членки в областта на корпоративното облагане. Основен елемент в пакета беше предложението за автоматичен обмен на информация относно данъчните решения за определени дружества. Това предложение получи единодушна политическа подкрепа от министрите на финансите по време на неофициалното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси в Рига през април. Държавите членки сега го обсъждат на техническо равнище с цел постигане на споразумение до края на годината.

    В пакета с мерки за прозрачност в данъчното облагане Комисията също така съобщи, че преди лятото ще представи „подробен план за действие относно корпоративното данъчно облагане, в който ще бъдат представени вижданията на Комисията за справедливото и ефективно корпоративно данъчно облагане в ЕС и ще бъдат предложени редица идеи за постигането на тези цели.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари