събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1017 прочитания

    Нова Зеландия повиши основния лихвен процент

    Според централната банка на страната увеличението на лихвените проценти ще продължи
    24 ноември 2021, 13:48 a+ a- a

    Окланд

    Централната банка на Нова Зеландия повиши лихвените проценти за втори път до 0,75%, като много анализатори очакват разходите по заеми да се повишат до поне 2% до следващата година и вероятно по-високи.

    Като предупредителен сигнал за централните банки по света, тъй като те се борят да овладеят инфлационния натиск, Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) повиши официалния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,75%, както се очакваше, на последната си среща за политиката за тази година.

    Прогнозите на RBNZ сигнализираха за по-агресивен цикъл на затягане, достигащ 2,5% до 2023 г. и по-висок до декември 2024 г. Нейният управител Адриан Ор предупреди, че собствениците на жилища в Нова Зеландия трябва да се подготвят за предстоящи по-трудни времена. „Собствениците на жилища, които току-що са влезли на пазара с изключително високи нива на ливъридж, трябва да бъдат изключително предпазливи и да разберат, че трябва да издържат на по-високите лихвени проценти“, каза Ор.

    Подобно на по-големите икономики, Нова Зеландия използва огромни количества фискални и монетарни стимули, за да облекчи последиците от пандемията и да помогне на икономиката да се възстанови силно. Това от своя страна доведе до най-високото ниво на инфлацията и най-ниското ниво на безработица от повече от десетилетие. Годишната инфлация достигна 4,9% през третото тримесечие, най-бързият темп от повече от десетилетие, докато безработицата падна до 3,4%, което съответства на най-ниското си ниво от декември 2007 г.

    Междувременно цените на жилищата се удвоиха през последните седем години и са най-малко достъпните сред страните от ОИСР.

    Този натиск накара RBNZ да повиши лихвите през октомври и да предвиди още затягане. Страната трябва да сложи край на локдауна и да премине към система на живот с вируса от 3 декември, което ще позволи на всички фирми да възобновят дейността си, припомня The Guardian.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 22 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 23 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 24 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари