петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5347 прочитания

    Нов шанс за безработните младежи в ЕС

    Министрите на труда на ЕС се договориха за въвеждането на европейска младежка гаранция
    28 февруари 2013, 18:10 a+ a- a

    Безработните младежи в Европа получават нов шанс за заетост. Министрите на труда в Европейския съюз се договориха за въвеждането на европейска младежка гаранция, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

    Инициативата предвижда на всички младежи на възраст до 25 години да се осигури предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование, за обучение или за провеждане на стаж в рамките на четири месеца, след като официално са завършили образование или са останали безработни.

    Програмата следва да бъде включена в политиките за заетост на всяка страна-членка, като тя се предвижда да бъде подкрепена финансово със средства от Европейския социален фонд. Затова са предвидени 6 милиарда евро за периода 2014-2020.

    В изпълнение на гаранцията страните членки ще трябва да установят партньорства с училища, университети, обучителни центрове, социални партньори, младежки центрове и организации, се посочва в съобщението на ЕК.

    Икономическата цена на неинтегрирането на младежите на пазара на труда се оценява на над 150 млрд. евро годишно в доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound). Някои страни като България, Кипър, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия и Полша губят по 2% от БВП заради младежите, които нито работят, нито учат или не са на стаж (NEET – not in Employment, Education or Training), посочва ЕК.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 20 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 20 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 23 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента