четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1305 прочитания

  И говоренето е рисково за предаване на Covid-19

  При него се отделят малки капчици, които могат да се носят във въздуха до 14 минути
  15 май 2020, 11:39 a+ a- a

  Когато говорим, отделяме хиляди малки капчици, толкова малки, че могат да останат да се носят във въздуха между 8 и 14 минути. Това показва ново проучване, публикувано в The Proceedings of the National Academy of Sciences. Изследването е проведено от Валентин Стаднитский, Адриан Бакс и Филип Анфинръд от Лабораторията по химическа физика на Националния институт по диабет, храносмилателни заболявания и заболявания на бъбреците, към Националния институт по здравеопазване на САЩ, и Кристина Бакс от Училище по медицина „Пърлман“ към Университет Пенсилвания във Филаделфия.

  Данните могат да помогнат да се разбере как точно хората с леки или никакви симптоми на Covid-19 разпространяват заболяването на близко разстояние в ограничени пространства като офиси, домове за възрастни хора, круизни кораби и други закрити помещения. 

  Експерименталните условия на проучването ще трябва да бъдат повторени в по-реални обстоятелства, а учените все още не знаят какво количество вирус е необходимо, за да се предаде заболяването от един човек на друг. Въпреки това откритията засилват тезата за носене на маски и предприемане на други превантивни мерки в затворени пространства, пише The New York Times.

  Предишни проучвания са установили, че при кашляне и кихане се отделят съответно до 3000 и до 40 000 миниатюрни капчици слюнка и секрет. Новото проучване показва, че за една секунда говорене се отделят до 2600 малки капчици, като при някои звуци(„т“, „о“ и „у“), те са повече, отколкото при други, а количеството зависи и от това колко силно говори човек. Колкото по-високо говори някой, толкова повече и по-големи капки се отделят. Така, ако говорите високо в продължение на 1 минута, ще отделите най-малко 1000 капки, които съдържат вирус (ако сте инфектирани).

  Въпреки че капките започват да се свиват в момента, в който напуснат устата заради изпаряване, те могат да се реят във въздуха за период между 8 и 14 минути. „Тези наблюдения потвърждават, че съществува значителна възможност обикновеното говорене да предизвиква въздушно предаване на вируса в закрити пространства“, пишат авторите.

  Въпреки че изследването е проведено в експериментална среда, учените смятат, че резултатите са по-скоро консервативни по отношение на количествата, защото някои хора имат по-голям „вирусен товар“ (отделят много повече вирус в околната среда), което означава, че могат да произвеждат по няколко хиляди вирусни капки повече от средната стойност.

  Американският център за борба със заразните заболявания (CDC) твърди, че разстоянието от 6 фута (приблизително 2 метра) може да предпази хората от зарази, които се предават по въздушно-капков път и да намали риска от инфекция с респираторни заболявания. Много учени, обаче твърдят, че капчиците могат да изминават повече от 2 метра в зависимост от началната им скорост, околната температура, дали има въздушни течения, които да ги носят по-далеч и др.

  Съществува и дебат дали коронавирусът може да бъде предаван чрез миниатюрни капчици, по-малки от една десета от човешки косъм, известни като аерозоли, които могат да се реят във въздуха по-дълго време.

  Това, което учените все още не знаят е дали всички капчици, отделени при говорене, кашляне и кихане са еднакво заразни или е необходимо конкретно количество от вируса, за да бъде инфектиран друг човек чрез вдишване. 

  Линдзи Мар, преподавател по инженерство на околната среда и инфраструктурата във Вирджиния Тех, която не е обвързана с проучването, коментира пред New York Times „На базата на тези доказателства би било мъдро да избягваме разговори лице в лице с други хора, освен ако не сме на голямо разстояние и в добре проветрено пространство, включително на открито.” 

  Д-р Вернер Бишоф, директор по медицинската дейност по превенция на инфекциите и здравната система за епидемиология в Училището по медицина Wake Forest, казва „Нормалното говорене с друг човек, спазвайки препоръчителната социална дистанция, ще е добре. Слагането на маска ще е дори още по-добре.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Йоурова: Мониторингът върху България продължава, има несвършена работа
  Липсата на прозрачност за собствеността на медиите в България и отчетността на главния прокурор будят безпокойство, пише в доклада за страната ни ЕК
  преди 8 часа
  Въвеждаме отрицателен PCR тест за пристигащите от Украйна у нас
  От 1 октомври ще се допуска публика на спортните състезания на закрито
  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Раздадоха първите ваучери за ИКТ услуги на малки и средни фирми
  Те ще подпомгнат дигитализацията на компаниите
  преди 9 часа
  Рекорден срив на английската икономика
  Страната отбелязва 21,5% годишен спад през второто тримесечие на 2020 г.