петък, 29 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  900 прочитания

  И говоренето е рисково за предаване на Covid-19

  При него се отделят малки капчици, които могат да се носят във въздуха до 14 минути
  15 май 2020, 11:39 a+ a- a

  Когато говорим, отделяме хиляди малки капчици, толкова малки, че могат да останат да се носят във въздуха между 8 и 14 минути. Това показва ново проучване, публикувано в The Proceedings of the National Academy of Sciences. Изследването е проведено от Валентин Стаднитский, Адриан Бакс и Филип Анфинръд от Лабораторията по химическа физика на Националния институт по диабет, храносмилателни заболявания и заболявания на бъбреците, към Националния институт по здравеопазване на САЩ, и Кристина Бакс от Училище по медицина „Пърлман“ към Университет Пенсилвания във Филаделфия.

  Данните могат да помогнат да се разбере как точно хората с леки или никакви симптоми на Covid-19 разпространяват заболяването на близко разстояние в ограничени пространства като офиси, домове за възрастни хора, круизни кораби и други закрити помещения. 

  Експерименталните условия на проучването ще трябва да бъдат повторени в по-реални обстоятелства, а учените все още не знаят какво количество вирус е необходимо, за да се предаде заболяването от един човек на друг. Въпреки това откритията засилват тезата за носене на маски и предприемане на други превантивни мерки в затворени пространства, пише The New York Times.

  Предишни проучвания са установили, че при кашляне и кихане се отделят съответно до 3000 и до 40 000 миниатюрни капчици слюнка и секрет. Новото проучване показва, че за една секунда говорене се отделят до 2600 малки капчици, като при някои звуци(„т“, „о“ и „у“), те са повече, отколкото при други, а количеството зависи и от това колко силно говори човек. Колкото по-високо говори някой, толкова повече и по-големи капки се отделят. Така, ако говорите високо в продължение на 1 минута, ще отделите най-малко 1000 капки, които съдържат вирус (ако сте инфектирани).

  Въпреки че капките започват да се свиват в момента, в който напуснат устата заради изпаряване, те могат да се реят във въздуха за период между 8 и 14 минути. „Тези наблюдения потвърждават, че съществува значителна възможност обикновеното говорене да предизвиква въздушно предаване на вируса в закрити пространства“, пишат авторите.

  Въпреки че изследването е проведено в експериментална среда, учените смятат, че резултатите са по-скоро консервативни по отношение на количествата, защото някои хора имат по-голям „вирусен товар“ (отделят много повече вирус в околната среда), което означава, че могат да произвеждат по няколко хиляди вирусни капки повече от средната стойност.

  Американският център за борба със заразните заболявания (CDC) твърди, че разстоянието от 6 фута (приблизително 2 метра) може да предпази хората от зарази, които се предават по въздушно-капков път и да намали риска от инфекция с респираторни заболявания. Много учени, обаче твърдят, че капчиците могат да изминават повече от 2 метра в зависимост от началната им скорост, околната температура, дали има въздушни течения, които да ги носят по-далеч и др.

  Съществува и дебат дали коронавирусът може да бъде предаван чрез миниатюрни капчици, по-малки от една десета от човешки косъм, известни като аерозоли, които могат да се реят във въздуха по-дълго време.

  Това, което учените все още не знаят е дали всички капчици, отделени при говорене, кашляне и кихане са еднакво заразни или е необходимо конкретно количество от вируса, за да бъде инфектиран друг човек чрез вдишване. 

  Линдзи Мар, преподавател по инженерство на околната среда и инфраструктурата във Вирджиния Тех, която не е обвързана с проучването, коментира пред New York Times „На базата на тези доказателства би било мъдро да избягваме разговори лице в лице с други хора, освен ако не сме на голямо разстояние и в добре проветрено пространство, включително на открито.” 

  Д-р Вернер Бишоф, директор по медицинската дейност по превенция на инфекциите и здравната система за епидемиология в Училището по медицина Wake Forest, казва „Нормалното говорене с друг човек, спазвайки препоръчителната социална дистанция, ще е добре. Слагането на маска ще е дори още по-добре.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 43 минути
  преди 49 минути
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи
  преди 3 часа
  Boeing съкращава близо 7000 души
  Компанията планира да се раздели с 10% от 160-те си хиляди служители
  преди 3 часа
  Над 40 млн. американци останаха без работа
  Един на всеки 4-ма е подал заявление за обезщетение при безработица
  преди 4 часа
  Щабът е препоръчал отпадане на 14-дневната карантина за граждани на ЕС, Сърбия и Северна Македония
  Очаква се в средата на юни да се възстанови изцяло свободното движение в ЕС
  преди 5 часа
  8 са новите случаи на Covid-19 в България
  Общият брой потвърдени случаи е 2485
  преди 5 часа
  Renault съкращава 15 000 работни места по света
  Компанията стартира план за икономии в размер на 2 млрд. евро за 3 години