неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5613 прочитания

    Стаж в DataArt България: Научете повече от Елисавета Павлова, HR мениджър

    В програмите на комапанията могат да се включат хора без технически опит, но с интереси и познания в областта на технологиите
    25 април 2024, 10:40 a+ a- a

    Елисавета Павлова - HR мениджър в DataArt. Снимка: Личен архив

    В рубриката „Стаж в...“ компаниите разказват за своите актуални стажантски програми и за кого са подходящи. Как протича стажът в българския офис на глобалната софтуерна компания DataArt, научете от Елисавета Павлова, HR мениджър.

    Име: DataArt България
    Сектор: ИТ/ Софтуерна разработка
    В България е от: 2016 г.
    Брой служители в България: 130
    Офиси в България: София и Варна
    Основна дейност на компанията: Разработка на софтуерни решения за клиенти от различни индустрии (финанси, застраховане, IoT, здравеопазване, ритейл, туризъм и т.н.)

    Какво Ви мотивира да създадете стажантска програма?
    В DataArt стажантските позиции не са нещо ново и винаги сме се стремили да работим с млади таланти и да подпомагаме развитието им. През 2023 г. обаче решихме да направим по-сериозни стъпки в тази посока и да стартираме стажантска програма, която вече работи и в България. В нея могат да се включат хора без технически опит, но с интереси и познания в областта на технологиите. По този начин даваме шанс  на хората, които искат да се развият в ИТ сферата и да се учат в реални условия, а от друга страна – това помага и за развитието на компанията на локално ниво и допринася за разрастването на екипа ни.

    Кога стартира следващото издание и как ще протече?
    В DataArt решенията, свързани със стажантската програма, се вземат на тримесечие и са съобразени изцяло с проектите и клиентите ни. Когато имаме подходяща позиция или проект, който позволява наемане на хора без опит, ние я обявяваме на нашия сайт. Определено интересът е голям и има доста желаещи да се включат като стажанти при нас.

    За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате стажанти?
    На този етап стажантската програма е насочена към хора, които искат да се развиват в някоя конкретна технология или направление. Например като бизнес анализатори или като QA специалисти. Структурата на компанията е такава, че отделите нямат чак такова значение по отношение на стажантската програма, а по-скоро от значение са технологиите и профила на клиентите ни. Затова следим пазара, съобразяваме се с техните нужди и стартираме стажантски позиции според тези критерии.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
    Първото нещо, което гледаме, когато правим подбор на кандидатурите, е образованието, после преминатите курсове, дали съответният кандидат има предишен опит като стажант и не на последно място какво е нивото  му на английски език. Това е важно, тъй като стажантът ще е част от географски разпределени екипи и ще му се налага да комуникира с колеги и клиенти от различни локации. Друго съществено предимство е кандидатът да е завършил обучението си в сферата на софтуерното инженерство и да е преминал допълнителен курс по съответната технология.

    В какви направления ще могат да се развиват стажантите?
    След приключване на стажа колегата автоматично става Junior, след което може да продължи да се развива и да трупа знания в съответното направление. DataArt е компания, в която много колеги са стартирали от това ниво и към днешна дата са вече експерти с дългогодишен опит и Senior ниво. Казано иначе – всичко зависи от мотивацията и индивидуалните възможности на всеки един стажант, а компанията се стреми да подпомогне този процес чрез вътрешната система за обучение, курсове, менторски програми и разнообразни проекти.  

    Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
    Подписва се стандартен трудов договор, съобразен изцяло с българското законодателство. Освен това стажантът получава всички допълнителни придобивки, които имат и останалите ни колеги. Стажантът получава заплащане, което след успешно приключване на стажантската програма, се повишава автоматично.

    Колко души ще могат да се включат в следващото издание на програмата и колко време продължава тя?
    Стажът е с продължителност 3 месеца, като през този период обучението е доста интензивно. В началото се усвоява много теория и се полага фундаментът, върху който да се надграждат знанията впоследствие. За една позиция търсим само по един човек. Това е така, за да можем да обърнем по-голямо внимание на стажанта и той да научи повече. Всеки стажант има свой ментор, който да му помага и да го напътства, но в същото време нивото на автономност е доста голямо.

    Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията?
    Конкретни срокове няма, тъй като самата стажантска програма е безсрочна и както споменах, е базирана изцяло на нуждите на клиентите ни и на пазарните изисквания. Когато имаме подходяща позиция, я обявяваме и след това започваме процеса на подбор. Има възможност кандидатът да бъде назначен веднага, след като е одобрен, или да го изчакаме 1 месец, ако има нужда от предизвестие. Като цяло се съобразяваме с възможността на стажанта. Важно условие обаче е той да може да отдели време, тъй като работата е на пълен работен ден. Стажът при нас не е просто формалност, а истинска възможност кандидатите да усвоят нови знания, а ние, като компания, да инвестираме в човек, който след това да стане част от екипа ни.

    Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
    Процесът по подбор включва разговор с колега от отдел „Човешки ресурси“, след което преминаваме към проверка на нивото на английски език. Това се случва чрез неформален разговор с някой от нашите преподаватели по английски език. Ако се е справил с този етап и езиковото ниво е достатъчно добро, продължаваме с практическа задача, която ние сме си изработили и за нея не използваме чужди платформи. След практическата задача идва и последната стъпка – среща с потенциалния ментор. Тази среща е както опознавателна, така и с цел да се валидират базовите познания, свързани с обектно ориентирано програмиране.

    За много от бъдещите Ви стажанти Вие може да сте първи работодател. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
    Най-важно е да покажат мотивацията за усвояване на нови знания и за развитие. Да са готови да инвестират време и усилия в своето бъдеще и не на последно място да са се подготвили с информация за компанията, тъй като това показва заинтересованост към нас.

    Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?
    Плановете ни са да продължим да се развиваме както в България, така и в глобален аспект. Стремим се да поддържаме добра географска диверсификация, именно затова разширихме глобалното си присъствие и вече имаме офиси в Европа, Южна Америка, САЩ и Азия. Стажантската ни програма е част от цялостната стратегия на компанията да инвестира в своя екип, тъй като вярваме, че човешкият ресурс е основна ценност, без която нито един бизнес модел не би бил успешен.

    Вижте по какви проекти работи DataArt

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg  

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ от рубриката СТАЖ В...

    Стаж в Nasekomo: Научете повече от Весела Георгиева - HR Мениджър
    Стаж в Електрохолд: Научете повече от Ваня Траянова и Таня Чиренска от HR екипа

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19