събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3466 прочитания

    С 54% е нараснал броят на депозитите над 1 млн. лв.

    Частните клиенти на банките в България държат общо 1.3 млрд. лв.
    21 март 2012, 16:13 a+ a- a

    Броят на депозитите на стойност над 1 млн. лв. в България се е увеличил с 54% за последните две години. Това показват данни на Българска народна банка. В момента в банките у нас има 553 депозита със салдо над 1 млн. лв., сочи още статистиката. 
     
    И още малко данни, които преобръщат представата за бедния българин. 6 063 е броят на депозитите в банковата ни система, надхвърлящи  200 хил. лв. към края на миналата година. 1600 пък са сметките, в които депозитите са за суми над 500 хил. лв. 
     
    С 50% нарастват и сумите по депозитите над 1 млн. лв. за периода от 2009 до 2011 година , сочи статистиката. „Средната стойност на средствата, намиращи се в такива сметки, е 2.5 млн. лв.”, казва Иван Джонов, директор „Частно банкиране”  към УниКредит Булбанк. В тях се намират общо 1.3 млрд. лв. Притежателите на депозитни сметки с големи суми са частни клиенти на банките.  Само  УниКредит Булбанк има 1300 частни клиенти и това нарежда банката на първо място в сегмента с пазарен дял от 23%. 
     
    Кои са причините за нарастването на депозитите с големи суми?
    „Кризата промени поведението на домакинствата. Те станаха по-спестовни”, казва Иван
    Иван Джонов изтъква причините за нарастването на депозитите над 1 млн. лв.
    Джонов. Това е само една от причините за голямото нарастване на броя на депозитите над 1 млн. лв. Другата основна причина е повишаването на лихвата. ”Противно на поведението на повечето банки в Европа, които намалиха лихвите по депозитите по време на рецесията, у нас банковата система насърчи спестовността, като увеличи лихвените проценти”, обясни той. Не на последно място като причина за нарастването на депозитите над 1 млн. лв. Джонов изтъкна липсата на инвестиционна активност. „Много от мениджърите на големи бизнеси съхраниха печалбата от компаниите си под формата на дивиденти и като лично богатство в депозитни сметки”, допълни директора „Частно банкиране” в  УниКредит Булбанк. 
     
    Кои са частните клиенти в България?
    Частни клиенти на банките са най-вече хора с успешен бизнес със значими финансови активи
    Кои са частните клиенти на банките?
    и годишни приходи на домакинството или професионални мениджъри в международни компании. Сред  тях обаче  попадат и наследници, придобили значими финансови активи вследствие продажба на наследствени имоти или дял от собствен бизнес. Най-любопитната група клиенти обаче са хората със свободни професии. Най-вече хора на изкуството и спорта. „Наши клиенти са известни артисти и певци”, казва Иван Джонов.  
     
    Частни клиенти на банка стават само хора, които отговарят на определен правила за годишен доход на домакинството и определена минимална стойност на финансовите активи.  За УниКредит Булбанк например минималният годишен доход на домакинство за частен клиент трябва да  е 100 000 лв. А финансовите активи по депозитни, разплащателни сметки, взаимни фондове и ценни книжа трябва да надхвърлят 350 000 лв.
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари