неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2533 прочитания

    Трансферът на информация между ЕС и САЩ може да се окаже блокиран

    Новата правна ситуация може да създаде сериозни проблеми на американските компании, опериращи на територията на ЕС, включително Facebook, Google, Amazon и др.
    23 септември 2015, 16:18 a+ a- a

    Висш магистрат в Съда на ЕС обяви, че САЩ не защитават достатъчно добре личните данни на европейските граждани. Изявлението принадлежи на Ив Бот, адвокат, който консултира съдиите в съда на ЕС. Според него сделката, известна като Safe Harbour, сключена между САЩ и ЕС през 2000, е невалидна.

    Според Бот Safe Harbour не е направила достатъчно, за да защити данните на европейските граждани, когато те са достигнали САЩ. Въпреки че мнението на адвокатът няма правна сила, то може да повлияе решението на съдиите в Европейския съд, които в момента разглеждат оплаквания, свързани с това споразумение в светлината на разкритията, направени от бившия сътрудник на американската агенция по сигурността Едуард Сноудън, коментира агенция „Ройтерс“.

    Адвокатът също така смята, че всяка държава-членка може да откаже да предостави данните на свои граждани на трети страни, ако смята, че тяхното право на поверителност е компрометирано.

    Ако това стане, би причинило големи проблеми на редица американски компании, които развиват бизнеса си в Европа, включително и на технологични гиганти като Google, facebook и Amazon.

    Много американски компании приветстваха споразумението Safe Harbour, тъй като то им спестява тежки административни процедури при обмена на информация между офисите им от двете страни на Атлантическия океан, включително ведомости и информация, свързана с човешките ресурси, припомня „Ройтерс“.

    Казусът е повдигнат от 27-годишният австрийски студент по право Макс Шремс. Той е подал оплакване срещу facebook, в което обвинява компанията, че е помагала на американската агенция за национална сигурност да събира имейли и друга лична информация на свои европейски потребители, като е пренасочвала данните към сървъри, намиращи се на територията на САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари