петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8556 прочитания

    Катар попадна в международна изолация

    Вижте какъв икономически отзвук за страната се очаква
    05 юни 2017, 17:23 a+ a- a

    Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, Либия, Йемен, Малдиви и Обединени Арабски Емирства затвориха границите си с Катар, съобщават световните информационни агенции. Като причина за политическия ход без изтъкната подкрепата, която Катар оказва на терористични организации.

    Сред нещата, с които Катар е известна като държава, са: националният авиопревозвач Qatar Airways, медията Al Jazeera и домакинството за Световното по футбол през 2022, посочва BBC. Но и трите ще бъдат сериозно повлияни от обтегнатата дипломатическа обстановка.

    Полетите на Qatar Airways от столицата Доха до посочените държави ще бъдат отменени. Авиопревозвачът няма да може да навлиза в тяхното въздушно пространство. Това ще създаде затруднения, защото ще принуди компанията да измени своите маршрути.

    По-големият проблем за Катар е снабдяването с храна. Близо 40% от храната в страната се внася през границата със Саудитска Арабия. Затварянето на границата между двете държави означава, че вносът на храна ще трябва да се осъществява по въздух и море. Това пък ще доведе до покачване на цените.

    Наред с храната, затруднено ще бъде и снабдяването със строителни материали. Към момента в Катар са стартирани проекти за изграждане на ново пристанище, линия на метро, медицинска зона и осем стадиона, посочват от BBC.

    В отговор на новината за прекъснатите дипломатически отношения основният борсов индекс на Катар се понижи с повече от 7%. Очаква се редица компании временно да ограничат своето присъствие на пазара в страната. Междувременно цените на петрола се покачиха с близо 1.2 процента, въпреки предварителни правителствени прогнози за понижение.

    Към момента подкрепа към Катар е изразена от Иран, посочват от Al Jazeera. Говорител на Външното министерство на Иран е призовал към открит диалог, а Реза Нурани - Председател на иранската Асоциация на износителите е изтъкнал, че храна от страната може да стигне до Катар само за 12 часа.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 4 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 4 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 23 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата