събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    68474 прочитания

    Къде да сложим запетая при обръщение в началото на имейл?

    Вижте каква е разликата между обръщение и поздрав при писане
    12 юни 2017, 16:10 a+ a- a

    В последно време зачестяват въпросите къде да се пишат запетаи при кореспонденция. Става дума за обръщенията, с които неизменно започва всеки имейл или обикновено писмо.

    Обръщенията винаги се ограждат със запетаи, припомня Илияна Кунева от Института за български език към БАН. В своя статия, публикувана във в. „Аз Буки“, тя споделя, че много често след поздрава липсва запетая и сякаш това изглежда правилно, например „Здравейте г-н Петров, …“ е същото като „Уважаеми г-н Петров, …“ Но не е така. В първия случай изречението започва с поздрав „Здравейте и обръщение г-н Петров“, което се отделя със запетаи, и неправилно е изпусната запетаята пред обръщението. Във втория случай изречението започва направо с обръщение, което се състои от три думи „Уважаеми г-н Петров“.

    Когато не се схваща разликата между наличието и липсата на поздрав в началото на кореспонденция, се прави неправилен паралел между двете начални фрази и се създава грешното впечатление, че не е нужна запетая пред обръщението в „Здравейте, г-н Петров“.
    По този начин, когато грешното изпускане на запетаята става често срещано, възниква и въпросът трябва ли да се спазва правилото и дори правилното поставяне на запетаята изглежда като неправилно. Всъщност опитът показва, че е много по-лесно да се запомни разликата между поздрав и обръщение, отколкото да се допускат изключения, които впоследствие разколебават писането на запетаи при обръщения в други конструкции, което в крайна сметка води до объркване.

    Правилото е много просто и то е, че обръщенията винаги се ограждат със запетаи. Липсата на изключения прави това правило лесно за запомняне. Единствено е необходимо да се знае, че „Здравейте“ и „Добър ден“ са поздрави, а „уважаеми“ и „скъпи“ са думи, които са част от обръщението. Обръщенията се отделят със запетаи от останалите части на изречението, включително и от поздравите: „Добър ден, г-н Петров, …“   и „Здравейте, колеги, …“ се различават от „Уважаеми г-н Петров, …“ и „Скъпи колеги, …“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 20 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 21 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 22 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 23 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари