неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1798 прочитания

    ЕП с план за намаляване на лекарствената зависимост от Китай и Индия

    Да има стратегически резерв от лекарства от типа „европейска аптека за спешни ситуации“, за да се минимизира недостига на медикаменти, предлагат евродепутати
    16 юли 2020, 15:04 a+ a- a

    Пандемията от COVID-19 постави акцент върху един отдавнашен проблем: недостига на някои лекарства в ЕС. Европейският парламент предлага поредица от мерки.

    „Между 2008 и 2018 недостигът на лекарства се е увеличил 20 пъти. Повече от половината от недостигащите лекарства засягат лечението на онкологичните заболявания, като химиотерапия, ваксини, както и лекарства за заболявания, засягащи нервната система, каквито са болестта на Паркинсон и епилепсията“, подчерта докладчикът по темата Натали Колен-Йостерле.

    Причините за смущенията в доставките на лекарства са различни: недостиг в глобален мащаб на химическите прекурсори, зависимостта на ЕС от производството в трети страни, предимно Китай и Индия, причини, свързани с ценообразуването, както и неочакваният скок на търсенето.

    Понастоящем 40% от предлаганите в ЕС лекарства произхождат от страни извън ЕС, а 60 - 80% от активните фармацевтични съставки се произвеждат в Китай и Индия.

    Европейският парламент предлага поредица от мерки за решаване на проблема. Сред тях са създаването на един вид европейска аптека за спешни ситуации и насърчаване на компаниите да върнат производството на фармацевтични продукти в ЕС.

    ЕП настоява още за засилване на координацията на здравните стратегии, включително по-нататъшно използване на съвместното възлагане на поръчки за лекарства и гарантиране на справедливо разпределение и споделяне на лекарства между държавите членки, ако някоя от тях изпитва недостиг.

    „Общественото здраве се превърна в геостратегическо оръжие, което може да постави на колене цял континент. Настоящата пандемия демонстрира нашата зависимост от трети страни. Необходимо е да се преместят определени видове производство, да се хармонизира законодателството и да се засили сътрудничеството между държавите членки, за да се постигне по-голяма солидарност и да се възвърне независимостта ни. Призовавам в доклада си за истинска фармацевтична индустриална стратегия", подчерта евродепутатът Натали Колен-Йостерле.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари