неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1689 прочитания

    ЕК: Черно море дава добра възможност за вятърна енергия

    Брюксел представи стратегия за възобновяема енергия от инсталации в морето
    19 ноември 2020, 15:34 a+ a- a

    Европейската комисия представи днес Стратегията на ЕС за възобновяема енергията от разположени в морето инсталации. В Стратегията се предлага да се увеличат мощностите в Европа за производство на вятърна енергия от инсталации в морето от сегашните 12 GW на поне 60 GW до 2030 и на 300 GW до 2050. Целта на Комисията е до 2050 тези мощности да се допълват от 40 GW океанска енергия и други нови технологии като плаващите ветрогенераторни и слънчеви инсталации.

    Този амбициозен ръст ще почива на огромния потенциал на всички европейски морски басейни и на световната лидерска позиция на фирмите от ЕС, работещи в сектора. Благодарение на него ще се създадат нови възможности за промишлеността, „зелени“ работни места в целия континент и ще се укрепи лидерската позиция на ЕС в сферата на технологиите за енергия от инсталации в морето. Ще се гарантира и опазването на околната среда, биологичното разнообразие и рибарството.

    Възобновяемата енергия от инсталации в морето е бързо разрастващ се световен пазар, по-специално в Азия и САЩ, и разкрива възможности за промишлеността на ЕС в цял свят. С помощта на дипломацията по линия на Зеления пакт, търговската политика и енергийния диалог с партньорските държави Комисията ще подкрепя навлизането на тези технологии в световен мащаб. 

    Разположените в морето вятърни инсталации произвеждат чиста електроенергия, която се конкурира със и понякога е по-евтина от съществуващите технологии на базата на изкопаеми горива. Европейската промишленост с бързи темпове разработва редица други технологии за използване на силата на морето за производството на зелена електроенергия. Като се започне от плаващите вятърни инсталации и се стигне до технологиите за океанска енергия, като използващите вълните, приливите и отливите, и плаващите фотоволтаични инсталации и използването на водорасли за производство на биогорива — начело са европейски компании и лаборатории.

    В Стратегията за възобновяема енергия от разположени в морето инсталации се определя възможно най-високо ниво на амбиция по отношение на вятърните турбини за инсталации в морето (прикрепени към дъното или плаващи), при които пазарната дейност вече е много добре разработена. В тези сектори Европа вече е натрупала уникален технологичен, научен и промишлен опит, а във веригата на доставки съществува голям капацитет и по отношение на производството, и по отношение на монтажа.

    В стратегията се открояват възможностите във всички морски басейни на ЕС — Северно, Балтийско, Черно, Средиземно море и Атлантическия океан, и за някои крайбрежни и островни общности, но ползите от тези технологии не се ограничават до крайбрежните региони. В стратегията се посочват множество региони от вътрешността, в които производството и научната работа вече подкрепят развитието на енергията от инсталации в морето.

    Северно море предлага голям природен потенциал по отношение на вятърните инсталации в морето, тъй като водите му са плитки, како в определени локации има и потенциал за приливна енергия и енергия от вълните.
    Балтийско море предлага голям потенциал за вятърни инсталации, както и ограничен до определени локации потенциал за енергия от морските вълни.
    Държавите от ЕС с излаз на Атлантическия океан имат голям потенциал за вятърни инсталации в морето (и прикрепени към дъното, и плаващи) и добър природен потенциал за енергия от вълните и приливите и отливите.
    Средиземно море предлага голям потенциал по отношение на вятърните инсталации в морето (предимно плаващи), а в определени локации и потенциал за приливна енергия и енергия от вълните.
    Черно море предлага добър природен потенциал за вятърни инсталации (прикрепени към дъното и плаващи), както и ограничен до определени локации потенциал за енергия от морските вълни.
    Островите в ЕС имат голям потенциал по отношение на морската енергия и могат да играят важна роля в развитието на енергията от разположени в морето инсталации в ЕС. Те са привлекателна възможност за изпитване и демонстрация на иновативни технологии за производство на електроенергия от инсталации в морето.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари