събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2599 прочитания

    Фонд на BMW инвестира 13 млн. долара в българската Ampeco

    Средствата ще бъдат използвани, за да се ускори експанзията в Северна Америка и за разширяването на екипа на компанията
    25 януари 2023, 14:46 a+ a- a

    Снимка: Ampeco

    Българската компания Ampeco, която разработва платформа за управление на зарядни станции, обяви, че е привлякла обща инвестиция на стойност 16 млн. долара.

    Днес компанията представи финансиране в размер на 13 млн. долара в рунд от Серия А, воден от BMW i Ventures. Средствата ще бъдат използвани, за да се ускори експанзията в Северна Америка с местно представителство, както и за разширяването на екипа на Ampeco.

    Освен BMW i Ventures, в рунда от Серия А се включват още Launchub Ventures и Cavalry Ventures, както и няколко ангел инвеститора.

    Launchub Ventures и Cavalry Ventures вече инвестираха 3 млн. евро в Ampeco в сийд-рунд през 2021 г., а BMW i Ventures има опит в сектора като ранен инвеститор в най-големите компании в индустрията.

    Базиран в Силициевата долина, BMW i Ventures е фондът за рисков капитал на BMW Group и инвестира в иновативни и бързорастящи хардуерни и софтуерни компании в областта на транспорта, производството и логистиката.

    Ampeco e българска продуктова компания, основана през 2018 г. Тя предлага цялостно софтуерно решение за доставчиците на услуги за зареждане на електрически превозни средства, което обхваща всички случаи на употреба - зареждане на публични места, бизнес и жилищни сгради, автопаркове и др. Платформата е отворена, което позволява на клиентите на Ampeco на шест континента да управляват зарядни станции в голям мащаб и да избират хардуерните партньори, с които искат да работят.

    Шестимата основатели на AMPECO. Снимка: AMPECO

    За четири години Ampeco се доказа като ключов играч в електромобилността с глобален отпечатък и водещо присъствие както в Европа, така и в Северна Америка. Компанията работи на повече от 45 пазара с над 120 клиенти, които управляват над 62 000 точки за зареждане. През 2022 г. продажбите растат бързо - приходите на Ampeco са се увеличили 4 пъти на годишна база, а в същия период екипът се е удвоил до над 80 души.

    Със силна клиентска база от компании, които изграждат инфраструктура за зареждане на електромобили в Северна Америка, Ampeco вече има утвърдена позиция в САЩ.

    В допълнение към разширяването на екипите за инженеринг и продуктови иновации, финансирането ще бъде използвано именно за утвърждаване на позициите на AMPECO в Северна Америка с изграждането на местно представителство там, както и в Обединеното кралство, Франция и Германия.

    През октомври Ampeco бе отличена от Frost & Sullivan с наградата за глобално продуктово лидерство за 2022 г. в софтуера за зарядни станции за електромобили. Признанието от индустрията, съчетано с успехите на Ampeco и новото финансиране, поставя компанията в отлична позиция да разшири присъствието си в САЩ и да се превърне в предпочитаната платформа за големите оператори на зарядна инфраструктура за електромобили.

    Орлин Радев, главен изпълнителен директор на Ampeco казва: “Развълнувани сме, че инвеститор от ранга на BMW i Ventures финансира българска компания, която вече работи глобално. Средствата ще ни помогнат да разширим мащаба на дейността ни и да се превърнем в “гръбнака” на операторите на мрежи за зареждане на електромобили по целия свят. Вярваме, че така Ampeco прави електромобилите достъпни за повече шофьори. От първия ден, в който започнахме работа, екипът ни е убеден, че електромобилността е в основата на зеления транспорт на бъдещето. С колегите сме посветени да доближим повече хора до него, а новата инвестиция ще ни даде възможност да привлечем в Ampeco нови таланти, които да допринасят за успеха на тази мисия.”

    Бариш Гюзел, партньор в BMW i Ventures, казва: “Продажбите на електромобили се увеличават, затова и достъпът до инфраструктура за зареждането им става по-важен от всякога. Цялостното софтуерно решение на Ampeco е съвместимо с всеки хардуер и позволява на клиентите бързо да стартират и развиват собствени мрежи за зареждане на електромобили. Убедени сме, че екипът на Ampeco има потенциала да бъде истински лидер в тази област и сме щастливи да се присъединим към тяхното пътешествие. Не се съмняваме, че те биха могли да отключат истинския потенциал на зареждането на електромобили в световен мащаб, тъй като все повече доставчици внедряват тяхното доказано решение.”

    Вижте какъв продукт разработва AMPECO

    Вижте профила и актуалните позииции за работа на АМПЕКО ООД в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 16 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 16 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 20 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 21 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ