събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8288 прочитания

    Идеи от Google за щастливи служители

    24 януари 2013, 10:47 a+ a- a

    Google редовно оглавява класациите на най-желаните работодатели в света. Освен добро заплащане, гигантът предлага и серия от социални облаги на своите служители (фризьори, лекари, служебен транспорт и др.). И ако някои изискват сериозен бюджет, то други не струват нищо. 

    Inc.com изброява няколко лесноприложими идеи, които може да "откраднете" от технологичния гигант, ако искате и вашите служители да са по-щастливи на работните си места.

    Аналитичен подход

    Гугъл наема социолози и психолози, които разработват специални анкети за служителите. Няма да ви струва нищо, ако приложите този подход сами и във вашата компания. Научете повече за вашите служители и от какво имат нужда с помощта на допитвания. Интересът към нуждите на подчинените е първата стъпка към изграждане на добра фирмена култура.

    Умни бонуси и социални облаги

    Допълнителните възнаграждения или облаги винаги трябва да бъдат мотивирани. И не е задължително те да са парични. Преди няколко години Google промени стандартния отпуск по майчинство от законоустановените 12 седмици на 5 месеца с идеята да намали текучеството при майките. Тази облага сви разходите  за подобр на персонал и повиши лоялността на служителите.

    Малките неща имат значение

    Звучи изненадващо, но психолозите, наети от Google, например установили, че по-малки чинии в служебния стол допринасят служителите да се хранят по-здравословно. Те изчислили и оптималното време за чакане на опашката за обяд - около 3-4 минути (достатъчно, за да стимилура завързването на разговор, но не и прахосващо време и изнервящо служителите). 

    HR отдел като научна лаборатория

    Както вече стана ясно, проучванията са ключови в стратегията на Google за управление на хората.  Всички нови решения идват след допитвания и задълбочен анализ на нуждите и желанията на служителите. Ако хората не са доволни от текущата политика на компанията, задачата на оперативните мениджъри е да разберат защо това е така и да намерят по-добро решение. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари