понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7295 прочитания

    Какво да очакваме на форума Youth to Business?

    За събитието разказват Станислав Кацарски - президент на Организационната комисия към проекта Youth to Business 2013, и Вероника Атанасова - национален мениджър „Реклама“ и ПР за AIESEC България
    17 октомври 2013, 18:11 a+ a- a

    На 26 октомври 2013 в сградата на УНСС ще се проведе тазгодишното издание на „Youth to Business Forum”. Форумът се организира от AIESEC България и тази година е с акцент върху предприемачеството в България.

    Срещнахме се със Станислав Кацарски - президент на Организационната комисия към проекта Youth  to Business 2013, и Вероника  Атанасова - Национален мениджър „Реклама“ и ПР за AIESEC България, за да ни разкажат повече за събитието и възможностите, които то дава на младите хора.

    Каква е целта на събитието и кой може да се включи в него?


    Станислав, разкажи ни каква е целта на събитието Youth to Business Forum?
    Станислав Кацарски : Събитието Youth to Business 2013 се провежда за втори път в България тази година. Неговата цел основно е да срещне компании от реалния бизнес със студенти или току-що завършили български студенти. Събитието е част от голяма мрежа събития, които се провеждат под шапката на Youth to Business, организирани от AIESEC. В много големи страни темата беше предприемачество, съответно и в България тази година темата е предприемачество.

    Каза „студенти и току-що завършили“. За кого е подходящо събитието и кой може да присъства на него?
    С. К.: Насочено е както към студенти, така и към млади хора, току-що завършили. Хора, които имат определени идеи и търсят начин да ги осъществят. Нашата цел е да им дадем онази добавена стойност, която ще им помогне да осъществят своите идеи и да им даде тласък в професионалната реализация занапред. Ние от AIESEC правим няколко големи бизнес форума в годината, така че другата ни цел е да срещнем бизнеса, българските предприемачи и доказани компании със студентите.

    Вероника  Атанасова:  Една от идеите на форума е, че младите българи могат да се преориентират професионално. Ако, да кажем, до момента са учили различна специалност от бизнес, икономика, мениджмънт, един подобен форум им предлага досег до други сфери. Запознавайки се с компаниите, те реално получават достъп до техните знания и умения, които представителите на компаниите споделят със студентите.

    Как ще протече форумът?
    С. К.:В първата част на събитието ще има презентации за значението на предприемачеството в глобален аспект.  Мениджъри от реални компании ще споделят какви умения трябва да развият младите хора, за да осъществят идеите си по успешен начин. Във втората част на събитието ще се проведат уъркшопи със студентите.

    Как ще протече форумът?

    Кои ще бъдат предприемачите, които ще споделят своя опит?
    С. К.: Компаниите, които са участници на  Youth to Business Forum тази година, са Първа инвестиционна банка, Финансова група „Карол“, ActivTrades, „Балканика Енерджи“ АД, „Баумит България“, Сугестопедичен център Alegro Vivace и „Екопак България“.

    Какво ще представляват уъркшоповете?
    С. К.: Времетраенето на уъркшоповете ще е между 2 и 3 часа. Ние осъзнаваме, че за това време не може да променим изцяло мирогледа на един човек. Идеята е да дадем фундаментите за уменията, които ще бъдат в полза за бъдеща професионална реализация. Това, което ще се случи, е, че компаниите ще дадат реални казуси, като студентите трябва да решат задачите. Голяма част от компаниите предлагат стаж на най-добре изявилите се студенти по време на уъркшоповете.

    Достъпът до събитието свободен ли е?
    В. А.:  Такса за момента няма. Ние сме студентска организация и това е възможност, която смятаме, че трябва да се предоставя на студентите, и не искаме да я ограничаваме. Единствено се изисква апликационна форма, която може да се намери на сайта и изисква CV и мотивация за участие на форума. По този начин ние добавяме стойност за компаниите, които се включват като участници във форума, защото ние подбираме за тях студентите. Целим да селектираме определена група студенти, така че на събитието да присъстват хора, за които форумът наистина ще бъде полезен. Те да извлекат максимална полза за тях самите, както и компаниите да имат максимална полза от участието си.

    С. К.:Събитието ще се проведе в сградата на УНСС на 26 октомври. На 23 октомври всички компании, които ще участват във форума, ще се представят и ще имат щандове. Отново в сградата на УНСС. Така студентите ще могат предварително да се видят с тях и да се запишат на място на форума. Достъпът до изложението ще е напълно свободен и всеки, които има интерес, ще може да го посети. И тъй като апликационните форми за форума ще бъдат затворени на 21 октомври, сме предвидили желаещите да присъстват на форума, които не са се регистрирали, да могат да направят това на място на 23 октомври по време на изложението.

    Имат ли интерес младите хора към подобни събития?


    Вие имате опит с подобни събития. Имат ли интерес младите хора към такъв тип събития и какво търсят?
    В. А.:  Виждаме, че младите хора имат интерес към подобен тип събития и образованието вече не е единственото, което ти е необходимо, за да започнат качествено кариерата си. Затова младите българи са много ориентирани към всякакви възможности, които им се предоставят. Ние правим няколко бизнес форума в годината и към всички тях до момента има много голям интерес и той продължава да расте.  Стремим се да избираме релевантни теми, както в случая предприемачеството, за да можем да се движим и ние с глобалните тенденции. Масово студентите в България обмислят възможност за реализация не само тук, но и в чужбина. Стремят се да са успешни кадри не само тук, но и навън.

    Какви са наблюденията ви от минали години. Какво им е най-ценно и интересно?
    В. А.:  Най-ценното нещо за тях, на база на отговорите, които получихме миналата година, е възможността в не толкова формална среда да се срещнат с представители на компании. Да  разберат какво се търси на пазара, защо и какви са тенденциите. Също така са доволни, когато имат възможност да се докоснат до бизнеса,  да видят други млади хора, които имат сходни интереси. Това много им помага за кариерното ориентиране и професионалната реализация за в бъдеще.

    Другата страна – компаниите, те как реагират на поканата да се включат в подобни събития?
    С. К.: Все повече компании са доста отворени към такива събития. Не само компании, но и организации, които искат да ни помагат в развитието на тези проекти. Виждаме, че отпреди три-четири години политиките по корпоративна социална отговорност на много от водещите компании в България стават все по-силни. И броят на компаниите, които имат интерес да се включват в такива мероприятия, расте. От това можем да съдим,  че икономическата обстановка в страната става все по-добра, щом компаниите вече могат да отделят ресурси и за такива дейности. От друга страна се вижда, че отиваме към доста по-европейски начин на управление.

    Колко човека очаквате тази година?
    С. К.: Тази година очакваме на самия форум да дойдат над 300 човека, а за уъркшопите ще бъдат одобрени около 150 от тях.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари