неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7053 прочитания

    Колко добре познаваме и управляваме енергията си?

    Как се изгражда култура на победа и защо енергията е ключова за успеха на един бизнес?
    03 февруари 2016, 14:47 a+ a- a

    Като директор на института MentallyFit в Холандия, Кун Гонисен основава работата си на дългогодишния си опит като треньор на топ играчи от международната тенис арена. До 2000  той тренира най-добрите от тенис професионалистите на Белгия. През 1998 и 1999 година той е капитан/ треньор на отбора на белгийската „Купа „Дейвис“, който записва най-добрите си резултати до момента, достигайки полуфинал и четвъртфинал. Кун взема уроците от управление на таланти в спорта и ги прилага в работата си с корпоративния свят.

    „В спорта никога не говорим за предизвикателства, а за непрекъснато развитие.“ - Кун Гонисен

    Кун Гонисен беше в България по покана на EY и говори за енергията - нашата, тази на екипа и тази на организацията, в която работим. Вижте избрани моменти от неговата лекция: 

    Как съвременният лидер управлява енергията? 

    Лидерството се променя и съвременният лидер се фокусира върху три типа енергия. 

    Какво трябва да умее един модерен лидер?

    Лична енергия. Лидерът трябва да е във форма. Лидерът преминава от промяна в промяна, той трябва да бъде пъргав и гъвкав. Това изисква бърз начин на мислене. Същото важи и за всеки един от хората в екипа.

    Енергията на екипа. Съвременният лидер трябва да бъде истински специалист в изграждането на успешни екипи. Лидерството и коучингът не могат да бъдат делегирани. 

    Енергията на организацията. Модерният лидер трябва да знае как да поддържа хората си въвлечени в работата си и мотивирани.

    Колко типа организационна култура има?

    Кун Гонисен очерта четири основни типа култура, която се среща в компаниите:

    Какъв тип култура има вашата организация?

    1. Silo култура. При тази култура всеки човек и всеки екип мисли само за себе си. При нея егото и индивидуалните играчи са водещи. Това е култура на „получаващи“. 

    2. Култура на участие. При тази култура има ангажираност, но тя е само в рамките на работния ден и служебните задължения. Човек, който работи в такава организация, би казал: „Ще направя всичко, което се иска от мен  от 9 до 5, но не ме карай да върша нищо допълнително“. 

    3. Култура на изпълнение.  Това е култура на „даващи“. При нея екипът е на първо място, хората са мотивирани, отдадени и отговорни, има жизненост.  

    4. Култура на победа (успех). При този тип култура хората са движещата сила. Те увеличават успеха на компанията. Хората са ентусиазирани, има чувство на принадлежност. Голямата разлика с културата на изпълнение е, че при тази култура всеки е ентусиазиран. И ентусиазмът е заразен. Хората са горди, че принадлежат и работят за компанията. А когато е налице такава гордост, никой не може да те победи.

    Как се изгражда култура на победа след победа - нещо, към което се стреми всяка една организация? 

    Според Кун Гонисен отговорът се крие в енергията (ментална, емоционална и физическа) на всеки един човек от организацията. 

    Какво е енергия?

    По думите на Гонисен, това е чувството, с което се събуждаме всяка сутрин. Понякога се събуждаме с прилив на енергия, друг път – изтощени и отпаднали...

    От какво зависи енергията ни?

    Замисляли ли сте се кои фактори влияят върху това и можете ли да ги разделите – положителни и негативни? Какво ви дава енергия и какво ви отнема енергия? 

    Ето кои фактори очерта Кун Гонисен като най-силно влияещи на нашата енергия сутрин: 

    1. Качество на съня (фактор за физическа ни енергия). Сънят е от ключово значение за възстановяването. Много спортисти и хора в корпоративния свят страдат от липса на сън.

    2. Очакванията ни за деня (фактор за менталната ни енергия). Те до голяма степен предопределят чувството, с което се събуждаме сутрин. Друг такъв фактор е да не харесваме работата си, но да продължаваме да я вършим, защото е добре платена. Това изцежда менталната ни енергия. 

    3. Взаимоотношенията в работата и семейството (фактори за емоционалната ни енергия). Децата например могат да ни заредят положително сутрин, но и да ни ни изтощат, докато ги приготвим за училище. Ако работим в екип, в който никога не сме получавали признание, или колегите ни говорят зад гърба, то това също се отразява на емоционалното ни състояние в началото на деня.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари