четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6911 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Тодор Гигилев - главен изпълнителен директор на Dreamix
  02 февруари 2022, 11:45 a+ a- a

  Тодор Гигилев - CEO на Dreamix

   ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи Dreamix в България, пред Economy.bg разказва Тодор Гигилев - главен изпълнителен директор на компанията.

  Тодор е завършил софтуерно инженерство и магистратура по технологично предприемачество и изобретения в информационните технологии. За 15 години той и екипът на Dreamix разработват много платформи за секторите fintech, healthcare и transportation. Печелил е националните предприемачески състезания Junior Achievements и Creative Business Cup. Носител е на наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър 2016 и е отличен в селекцията на Дарик радио 40 до 40.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Dreamix в България?
  От 15 години Dreamix е една от най-успешните и бързо разрастващи се технологични компании, основани от млади ентусиасти у нас. От създаването си през 2006 г. като начинание на шест програмисти в апартаментче в „Студентски град“ днес компанията работи с десетки големи и малки партньори от целия свят и има над 120 души екип. Основната причина за този устойчив ръст, е фокусът ни върху доброто, което създаваме за обществото. Ние не искаме бързи проекти тип „машина за пари”, а сме фокусирани върху устойчиви партньорства и интересни технически предизвикателства с надеждни глобални компании, които добавят стойност за хората. Оттам и ние се радваме, когато нашата дейност помага на света да стане по-добро място. Такава е културата ни. Приоритизираме три основни индустрии: здравеопазване и фармация, финансово- и регулаторно технологичната и транспортната. За глобални клиенти предимно в тези индустрии създаваме иновативни технологични решения и им помагаме да се развият – а техните клиенти да подобряват качеството си на живот и достъпа до ключови услуги. Резултатите: 95% от клиентите ни, които ние наричаме партньори, се задържат и продължават да работят с нас, оттам и 95%  от нашите колеги не напускат, а избират да се развиваме устойчиво заедно. И в крайна сметка, всички изпълняваме целта си – да променяме света към по-добро, и то дългосрочно.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от проектите?
  В сферата на авиацията, работим от години с VistaJet: една от най-големите авиокомпании за частни полети, оценена на над 2 милиарда долара. При това управляваме не какво да е, а софтуера за подготовка и управление на полета и този за комуникация с партньорите. Управляваме и софтуера за финансовите им проекти. 

  В транспорта голям наш клиент е втората по големина логистична компания в Европа, за които разработихме решения за управление на пътни системи и митническите регулации, включително тези, свързани с промените при Brexit.

  В сферата на здравеопазването, разработихме една от най-големите интерактивни платформи за медицински научни изследвания с нашия партньор StoryMD. Това е уникално място, в което пациенти могат да проследят и разберат по-лесно своята лична медицинска история и да достъпят информация за различни части от тялото, която се актуализира непрекъснато с нова научна литература и интерактивни визуализации. Това не е и единствената платформа, която сме разработвали и с която свързваме медицината и пациентите. Разработихме и ключови иновации за третата по големина фармацевтична компания в САЩ. По този начин подобряваме и достъпа до медицинска грижа по цял свят. 

  При технологиите във финансите и регулациите или т.нар. fintech и regtech имаме също задълбочен опит. Един от големите ни клиенти е глобален лидер в света на compliance - MCO. За тях голям екип от наши колеги поддържа модули за клиентите им в областта на fintech, където изискванията и регулациите са изключително строги.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Размерът на екипа се определя след обстоен анализ с нашите нови партньори в началото. В зависимост от нуждите обикновено включва както няколко бекенд, така и фронтенд програмисти, бизнес анализатори, QA, Product Owner-и. Експертизата ни е достатъчна, за да развием нов проект от нулата до пускането му на пазара и неговата продължаваща поддръжка и надграждане.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Java, JavaScript, C# и Python като езици за програмиране. Framework за бекенд ни са най-вече Spring, Java EE, NodeJS и C#/.NET. За frontend-a framework-ът ни е осново Angular и ReactJS, но имаме и VueJS.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Ние сме дълбоко нейерархична структура и мениджмънтът ни опира на резултатите, а не на излишна бюрокрация. Всеки проект си има agile екип, който е структуриран в зависимост от нуждите. А те се определят от нашия CTO и един от основателите на Dreamix, Ангел Груев в началото заедно с по-опитните ни shareholder-и и COO-то ни Стефан Григоров. В тях, особено в началото, алокираме по един от най-опитните ни технически колеги, а екипът може да бъде съставен от различни по брой и състав специалисти. Винаги има поне по един, който продължава близката комуникация с партньора (клиента), имаме Scrum планиране и срещи, в които всеки има своя принос за подобряване на процеса. Даваме си 360-градусова обратна връзка регулярно, така че и вътре и навън с партньорите ни винаги да имаме навременна и непосредствена представа как се чувстваме и как се движим, спрямо целите.

  Как се промениха проектите през годините?
  Ние минаваме през процес на израстване от outsource development към product development. С цялото знание, което натрупахме през годините в сферите на здравеопазването, транспорта и финансовите технологии, вече уверено казваме на новите ни партньори, че кодът е само част от експертизата, която можем да им дадем в тези сфери. Ние вече сме способни да изградим цялата продуктова стратегия и архитектурата на най-разнообразни проекти и го правим успешно и устойчиво. Това придава много по-голяма тежест на нас и нашите колеги в световен план.

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  В последните месеци ни е трудно да смогнем на всички запитвания. Трябва да намерим точния баланс между новите партньори и разрастването на компанията. Въпреки това сме заложили да не прекъсваме нашия устойчив растеж и дори да го удвоим тази година. Но важно условие е, да сме сигурни, че всеки нов партньор, с когото ще работим, създава положителна добавена стойност за обществото и ангажиментът ни е устойчив и дългосрочен. Не искаме да спираме тази тенденция при никакви обстоятелства. В чисто проектно естество, едно от големите предизвикателства беше Брекзит. Помогнахме на един от най-големите ни клиенти да създаде цялата инфраструктура за митническа документация и възможно най-лесното и ефективно управление на транспорта в новите условия между Обединеното кралство и ЕС. Legacy code-ът винаги е предизвикателен също. Разработваме процес, с който да го модернизираме още по-бързо и ефективно. 

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  През 2020 г. имаме ръст в приходите от 20%. През 2021 г. той е цели 72%. Дългосрочните ни партньори нараснаха от 16 на 23, а най-забележително е, че за 4 от тях се явяваме консултанти на ниво CEO. Всичко това ни кара да се чувстваме горди, че нашата експертиза расте и дава голяма стойност. И въпреки това държим на културата си на скромност и уважение. Както казва Веселин Павлов от нашия senior екип: „Скромността не пречи, а даже помага за силното лидерство и подкрепя културата ни, насочена към постоянно усъвършенстване и споделяне на натрупаните знания“. 

  Какво предстои при отделните проекти?
  Ще продължим да инвестираме в експертизата на нашите колеги и искаме да имаме още повече сертифицирани технически хора. Ще ги подкрепяме още по-силно и в личен и семеен план. Ще разработваме продукти, а не просто софтуер. Ще развиваме културата ни и екосистемата ни, а не просто работата.  С това израстване и с фокуса ни върху продуктовото разработване в точните индустрии целим да сме лидер в Централна и Източна Европа още тази година.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ДРИЙМИКС ООД в Jobs.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 минути
  От началото на годината Kaufland инвестира 300 000 лв. в контрол на качеството
  Компанията извършва над 12 000 проверки на качеството на асортимента си всяка година
  преди 52 минути
  преди 15 часа
  ЕК предлага бюджет за догодина от 189,3 млрд. евро
  Сред приоритетите му са икономическо възстановяване, стратегическа автономност и създаване на работни места
  преди 16 часа
  Melexis: Планираме до края на 2023 да разширим екипа си в България с още 70 души
  1.1 млрд. чипа е доставил българският екип на Melexis през 2022
  преди 18 часа
  ЕС отпуска 1.23 млрд. за подобряване на психичното здраве
  Около 84 млн. души в ЕС са били засегнати от проблеми, свързани с психичното здраве, още преди пандемията
  преди 19 часа
  Teva инвестира 15 млн. евро в ново производство в Троян
  То ще увеличи работещите в завода до 300 души