четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5043 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Ирина Славчева - мениджър управление на знанието, и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“
  26 януари 2022, 10:59 a+ a- a

  Ирина Славчева - мениджър управление на знанието (вляво), и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи DHL Freight ESS в България, пред Economy.bg разказват Ирина Славчева - мениджър управление на знанието (Knowledge Manager), и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“.

  Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите на на DHL Freight ESS в България?
  Борислава: Екипът на DHL Freight ESS е част от групата DPDHL, която е топ работодател с над 550 000 служители по цял свят, и в частност на тежкотоварната дивизия на DHL – DHL Freight. Разработваното приложение EVO е част от програма DHL Freight – Evolution For You (E4U).

  Развойните ни центрове в София, Прага и Кьолн разработват и усъвършенстват софтуер за управление на транспорта (TMS) – EVO. Целта на тази дигитална трансформация е уеднаквяване на логистичните процеси и улесняване работата на служителите на DHL Freight в терминалите в цяла Европа.  

  EVO се използва в над 11 държави и скоро ще бъде внедрена и в новия терминал на DHL Freight България

  Бихте ли разказали накратко за този проект - с какво допринася и каква е целта му?
  Борислава: Историята на проекта започва през 2017 г., когато екип от 5 топ програмисти се изправят пред предизвикателството да преобразят логистичния свят на DHL Freight в Европа. Задача, която в миналото се оказва непосилна за няколко световни IT гиганта. Разработването и усъвършенстването на система за управление на транспорта е начинание, с което малко хора биха могли да се справят, но софийският екип вече 5 години доказва своите професионализъм и отдаденост.

  Към момента целта на DHL Freight ESS е да внедри нови и модерни решения в процесите на работа, така че да осигури по-добра видимост върху случващото се в отделните DHL терминали и по този начин да доведе до по-добър анализ и по-добро обслужване на крайните клиенти. Замяната на старите системи с нова единна система за управление на транспорта, EVO, осигурява прозрачност в реално време, значително намалява административните усилия и в крайна сметка повишава ефективността на всички логистични процеси в организацията. Новата оперативна IT платформа е свързана и с други големи системи за продажби, обслужване на клиенти и превозни услуги.

  Колко души работят проекта и какви специалисти са те?
  Борислава: С течение на времето R&D екипът се разраства и в момента наброява близо 50 души в 3 локации (София, Прага, Кьолн). Важна роля за това развитие имат HR отдела и ръководителите на отделните екипи, които с отдаденост приемат всеки новоприсъединил се колега и го въвеждат в логистичния свят на DHL. Имаме четири основни екипа от програмисти, като те работят в следните направления – финансови операции (ADM, Commercial & Invoicing), логистични операции (Interfaces OPS & TMS),технологичен екип ( framework ) и екип за разработка на уеб приложение. Екипите са мултидисциплинарни – към тях освен програмисти има QA, DevOps/DB и Tech Support. Част от другите ни позиции са: мениджър проекти, мениджър управление на знанието (knowledge manager) и екип от бизнес архитекти (functional solution architects). Екипите ни работят ежедневно с колеги от цяла Европа, които също са част от проекта E4U, но с различни функции – бизнес анализатори, финансови специалисти, специалисти по въвеждане и обучение с EVO, BI специалисти.

  Какви технологии използвате?
  Ирина: В зависимост от ролята на екипа използваме Java 8 и React JS, Python, както и Oracle DB, RCPTT и LoadRunner.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата?
  Ирина: Тъй като екипът на DHL Freight ESS е част от по-голяма организация, ние се стремим да запазим и приложим локално нейните принципи – придържаме се към Scrum методологията, която ни позволява да планираме и управляваме проекта си и да предаваме работещи софтуерни решения на итеративен принцип. Всеки от екипите ни си има ръководител и старши специалисти, които помагат за интеграцията и обучението на новоприсъединилите се служители.

  Как се промени проектът през годините?
  Ирина: Когато проектът стартира през 2017 г. екипът се състои само от 5 души, а сега сме близо 50. За това време успяхме да усвоим необходимите ни знания за това как работи логистичният свят и как ние се вписваме в него. През годините успешно разпространихме приложението си в 11 държави. Всяка от тези, а и предстоящите, държави носят със себе си определени предизвикателства, свързани с определени законови нормативи и разпоредби.  

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект?
  Ирина: Най-голямото предизвикателство в този проект със сигурност е мащабът му. Изправността на софтуера ни определя работата на стотици служители в терминалите на DHL и това е голяма отговорност. Гордеем се с качеството си на работа и се радваме на положителните коментари, които получаваме.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект?
  Ирина: За най-голямо постижение можем да посочим доверието, което успяхме да спечелим. Преди 5 години изглеждаше невероятно толкова малък екип да успее да постигне такива успехи. Посветихме първата година работа на това да положим стабилни основи и да пуснем приложението си в една държава. Научихме ценни уроци за естеството на работа на DHL Freight. Постепенно темпото ни на работа се увеличаваше и през изминалата година успяхме да разпространим EVO в нови 8 държави.

  Какво предстои при този проект?
  Ирина: Крайната ни цел е EVO да бъде универсалната система за управление на транспорта в 32 държави и се надяваме 2022 година да ни отведе по-близо до нея.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DHL ESS в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  преди 15 часа
  ЕК предлага бюджет за догодина от 189,3 млрд. евро
  Сред приоритетите му са икономическо възстановяване, стратегическа автономност и създаване на работни места
  преди 15 часа
  Melexis: Планираме до края на 2023 да разширим екипа си в България с още 70 души
  1.1 млрд. чипа е доставил българският екип на Melexis през 2022
  преди 17 часа
  ЕС отпуска 1.23 млрд. за подобряване на психичното здраве
  Около 84 млн. души в ЕС са били засегнати от проблеми, свързани с психичното здраве, още преди пандемията
  преди 18 часа
  Teva инвестира 15 млн. евро в ново производство в Троян
  То ще увеличи работещите в завода до 300 души
  преди 20 часа
  Мусала Софт откри офис в Кайро
  С близо 80 служители компанията позиционира Египет като следващия си голям технологичен център