неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    894 прочитания

    Кои са най-големите предизвикателства пред топ мениджърите в световен мащаб?

    Ново проучване на Adecco Group внася яснота за предизвикателствата пред бизнес лидерите и появата на нови пристрастия при управлението на екипите
    10 октомври 2023, 12:13 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Най-големите предизвикателства за близо 90% от бизнес лидерите в световен мащаб са управлението на компаниите им в постоянна среда на промяна. „Гъвкавост и способност за реакция при постоянна промяна“, както и „адаптиране на бизнеса към вътрешни реорганизации“ са двата отговора, които събират най-много гласове в мащабно проучване на Adecco Group. То е проведено сред над 1500 топ мениджъри на компании, които управляват над 500 служители.
    Необходимостта от адаптиране към все по-широко налагащата се практика за хибридна или отдалечена работа, както и темата за привличането и задържането на служители са следващите две предизвикателства, за които бизнес лидерите не се чувстват подготвени.

    Надежда Василева (Снимка: Adecco Group)

    Промяната в последните години се налага поради редица причини – работа в Ковид среда, смяна на бизнес приоритети и последствията след Ковид, изразяващи се в „новото нормално“ – работа от дистанция, дигитализиране на процеси, изнасяне на функции в център за споделени услуги или работа в глобални екипи. Тези предизвикателства изискват формиране и отработване на нови умения от страна на мениджърите като по-добро планиране (например на срещи, ресурси, процеси), по-добра координация и управление на екипи.

    Елементите на новата среда вече получават и своите дефиниции в професионалните среди. Ако досега широко популярни бяха пристрастията по пол, възраст, религия и пр., сега се появи „пристрастие по близост“ (proximity bias). В новата реалност се установи, че по навик за един мениджър се оказва по-лесно да работи с човек, който е близо до него физически, който присъства в срещата на живо и съответно мениджърът има несъзнателна склонност да пренебрегва служителя онлайн. Промяната в този смисъл, не е само гръмки думи и планирани реорганизации и стратегии, а процес, който ежедневно засяга всички нива в организацията и изисква усвояване на нови умения и нови работни навици.

    Изследването показва, че в тази среда на промяна лидерите все повече се отдалечават от своите екипи и служители и задържането на служители става глобален проблем на компаниите. Навлизането на нови технологии и инструменти като ChatGPT допълнително карат служителите да се чувстват несигурни, както в своите компетенции, така и за своето работно място. В тази среда ефективното лидерство е от решаващо значение за успешното развитие на всяка компания.

    „Трябва ясно да си дадем сметка, че никой не се е родил научен да управлява промяната и успешните лидери досега, не са непременно успешни лидери утре. Затова се изисква практически опит и специализирани обучения на всички нива в компаниите, независимо дали става въпрос за малки или големи организации“, коментира Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България.

    Мария Янева (Снимка: Adecco Group)

    „Ние съветваме работодателите да фокусират върху това как лидерството ще помогне на служителите не само в настоящите им роли, но и в бъдеще. Външно валидирана и призната квалификация, както и препоръки от участници, преминали дадено обучение са мощни стимули за вдъхновяване на служителите.“, допълва Мария Янева, мениджър „Бизнес развитие“ на LHH България, бранда на Аdecco Group, специализиран в обучения и коучинг за мениджъри. „Изключително полезни са конкретните насоки за промяна на навици и изграждане на умения чрез казуси и задачи за себепознание. Това помага участниците да предизвикат себе си като оценят своя опит отстрани и същевременно се отворят да споделят и обменят полезни практики с другите участници.“, добавя тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари