събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6445 прочитания

  Първите дни в Ментормейт

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в компанията от Елица Стоянова - HR Lead
  13 март 2024, 15:44 a+ a- a

  Елица Стоянова - HR Lead в Ментормейт. Снимка: Ментормейт

  В новата рубрика на Economy.bg „Първите дни в...“ професионалисти във водещи компании в България разказват какъв е процесът на въвеждане на нови служители. Как се случва и колко време отнема периодът по онбординг, какво да очакват новите служители в своя първи работен ден и как компанията подпомага успешната адаптация на новите си колеги?

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в Ментормейт от Елица Стоянова - HR Lead. През последните седем години Елица се развива в различни области на човешките ресурси, като изграждане на работодателска марка, ангажиране на служителите и консултиране на екипите по въпроси, свързани с основните процеси в ЧР.  

  Разкажете ни какво да очаква Ваш нов колега в първия си работен ден в компанията? В колко часа и къде (виртуално или на живо) ще започне работният му ден и кой ще е първият човек, с когото ще се запознае?
  Новите колеги обикновено започват в понеделник и това е една от причините да идвам на работа с огромно нетърпение в началото на седмицата. Стартираме с въвеждаща презентация, която има различни формати. Разбира се, ние предпочитаме да бъде проведена на живо в офисите ни, но сме отворени към индивидуалните предпочитания на новите ни колеги, така че често имаме и хибридни презентации, по време на които част от колегите са в различни офиси на MенторМейт, а други – вкъщи. Във въвеждащата среща новите колеги се запознават с представител на HR екипа и с това започва тяхното приключение на борда на МенторМейт.

  Как подпомагате новия служител да се чувства добре дошъл и интегриран в екипа и организацията?
  За нас екипният дух е изключително важен и насърчаваме новите колеги да се потопят изцяло в нашата култура и да работят от офисите ни винаги, когато имат възможност. Това значително допринася за запазването на вътрешните ценности и хармоничната работна среда. Още по време на първия ден организираме обяд и запознаваме новите хора с част от екипа, а след това ги насърчаваме да се включват във вътрешните общности по интереси.  

  Спрямо различните позиции/отдели какви обучения преминават новите служители? Кои са участниците от страна на компанията в процеса на онбординг и каква е тяхната роля?
  В МенторМейт разделяме онбординг плана на три части. В първата част, водена от HR екипа, хората се запознават с вътрешните процеси, културата и ценностите на компанията. В самото начало искаме да се уверим, че колегите са добре подготвени и разполагат с всички налични инструменти за плавен онбординг. Това включва осигуряване на техника и преминаване на инструктажи и обучения, свързани с вътрешните процеси, моделите и методите на работа. 

  Във втората част на онбординга преките ръководители въвеждат новите колеги в екипа им. Всеки отдел в компанията има различна организационна структура, кариерна рамка, процеси и практики на работа, но ключово за всички нови колеги е още по време на първия работен ден да се срещнат със своя пряк ръководител и да стартират изграждането на индивидуален онбординг план, съдържащ полезни ресурси, срещи с колеги и очаквани резултати и постижения за първите шест месеца. 

  Последната част от онбординг процеса включва въвеждането в реален бизнес проект и запознаването с клиента, бизнеса и процесите му. Ние работим с клиенти в различни сфери – здравеопазване, образование, агрикултура, финансови услуги и др., а това прави тази трета стъпка изключително важна, тъй като е насочена към спецификите на продукта, който изграждаме за нашите клиенти. В тази фаза от онбординга са включени почти всички членове на екипа като Technical Lead, Project Manager и т.н.

  Какви са инструментите и ресурсите, които предоставяте на новите служители, за да им помогнете да се адаптират по-лесно?
  Добрият онбординг план е този, който се актуализира непрекъснато спрямо промените в бизнеса и потребностите на нашите колеги. Ключово за инструментите и ресурсите е, че те изискват постоянно подобряване и ревизиране, така че да бъдат адекватни и полезни за колегите в бързопроменящата се среда. Основното правилно за лесно адаптиране по време на онбординга са добре разписаните и ясни вътрешни процеси.  Допълнително създаваме различни онбординг курсове, обучения и материали, които да подпомогнат новите колеги във всяка стъпка от процеса по въвеждане в работата. 

  Колко време обикновено отнема целият процес на онбординг, включително подготовката и обучението?
  В МенторМейт вярваме, че всеки нов колега се нуждае от поне шест месеца в компанията, за да опознае бизнеса, технологиите и методите на работа, както и да разгърне пълния си потенциал. След тези шест месеца продължаваме да фокусираме усилията си върху професионалния напредък на хората ни, като разработваме индивидуален план за развитие и поставяме цели, свързани с личните им аспирации. 

  Какви предизвикателства срещате най-често в процеса на онбординг и как се справяте с тях?
  Основното предизвикателство е да осигурим еднакво онбординг преживяване за всички колеги  независимо от отдела, технологията и модела на работа. Понякога не е никак лесно да предадеш вътрешната култура и средата в компанията дистанционно, затова се стараем да стимулираме екипните срещи и неформалните събирания по интереси. 

  Как измервате степента на готовност за работа на новия служител и приобщаването му към екипа?
  По време на онбординг процеса ние от HR екипа и прекият ръководител сме винаги близо до новия колега, за да подкрепяме и улесняваме въвеждането в работния процес. 

  Всеки човек в организацията има регулярни срещи със своя пряк ръководител, а по време на онбординга те може да се правят по няколко пъти седмично. След първия месец изпращаме на новите колеги въпросник, за да ги попитаме как се чувстват в компанията и дали имат предложения и препоръки към нас. 

  Какво бихте посъветвали Ваш бъдещ служител – как да се подготви за първия си работен ден във Вашата компания?
  В МенторМейт ценим качествата и способностите на нашите хора и се стремим да създаваме подкрепяща среда, в която всеки да разгърне пълния си потенциал. Онова, което казвам на всички нови колеги, е да не се страхуват да задават въпроси и да приемат, че грешките са неизменна и ценна част от онбординг процеса, защото благодарение на тях се учим и развиваме. 

  Не на последно място бих посъветвала хората да са отворени и да споделят за своите интереси и хобита, защото със сигурност ще намерят съмишленици в компанията в някоя от нашите 43 вътрешни общности, създадени от колеги. 

  Вижте по какви проекти работи МенторМейт в България

  Вижте профила и актуалните позиции за робата на МенторМейт в JOBS.bg

   

  Вижте още от рубриката ПЪРВИТЕ ДНИ В...

  Първите дни в CluneTech
  Първите дни в ПОК Доверие
  Първите дни в BILLA България
  Първите дни в Proxiad SEE
  Първите дни в Coherent Solutions Bulgaria
  Първите дни в Milestone Systems
  Първите дни в Progress
  Първите дни в Delta Source
  Първите дни във Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Първите дни в StorPool
  Първите дни в Еником М и Каре България
  Първите дни в DataArt
  Първите дни в Arco Real Estate
  Първите дни в Blankfactor
  Първите дни в А1 България
  Първите дни в NOTO
  Първите дни в Технополис и Практикер
  Първите дни в KFC/Самекс
  Първите дни в Kaufland България
  Първите дни в Аурубис България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 18 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 22 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 23 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект