сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2961 прочитания

  Първите дни в Constructor

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в ИТ компанията от Стилияна Гулева - Бизнес Партньор Човешки Ресурси
  19 март 2024, 16:03 a+ a- a

  Стилияна Гулева - Бизнес Партньор Човешки Ресурси в Constructor. Снимка: Личен архив

  В новата рубрика на Economy.bg „Първите дни в...“ HR професионалисти от водещи компании в България разказват какъв е процесът на въвеждане на нови служители. Как се случва и колко време е периодът по онбординг, какво да очакват новопостъпилите в своя първи работен ден и как компанията подпомага успешната адаптация на новите си колеги.

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в Constructor от Стилияна Гулева - Бизнес Партньор Човешки Ресурси. Стилияна има 9 години опит в oбластта на човешките ресурси, привличането и задържането на професионалисти. През 2022 г. става част от екипа на Constructor и участва активно в изграждането на ЧР процеси в компанията, онбординга, развитието и задържането на служителите, работата с мениджърите и служителите.

  Constructor е цялостна платформа, пригодена за образование и научни изследвания. Благодарение на опита си в областта на машинния интелект и науката за данните, Constructor е създадена, за да задоволи нуждите на училищата, висшето образование, корпоративното обучение, алтернативните удостоверения и професионалния спорт, като предлага решения за преподаване и администриране, обучение и изследвания.

   

  Име: Constructor/Конструктор
  Сектор: ИТ, EdTech
  В България е от: 2021
  Брой служители глобално: 280
  Брой служители в България: 75
  Офиси по света: Швейцария, Германия, Сингапур, Турция, Сърбия и България
  Офис в България: NV Tower, бул. „Доктор Г. М. Димитров“ 59, София
  Ключови услуги/продукти на компанията:
  • Constructor Proctor - Решение за прокториране с изкуствен интелект.
  Constructor LMS - EdTech софтуер за студенти и преподаватели с акцент върху подхода за активно обучение.
  Labs - Лабораториите на Constructor се използват от клиенти от цял свят за комплексно софтуерно обучение и преподаване на курсове по компютърни науки
  Research platform - Универсална платформа за съвместна работа, която предлага усъвършенствани изчисления, съхранение на данни, решения за автоматизация, система за управление на работния процес и интуитивни инструменти за съвместна работа.
  MI Sports - Достъп до съвременни изследвания и авангардни възможности на MI.

  Разкажете ни какво да очаква Ваш нов колега в първия си работен ден в компанията?
  Нашият нов служител може да очаква първия си работен ден в Constructor с нетърпение и интерес. Работният ден обикновено започва в рамките на нормалния работен ден, като обикновено стартира около 10:00 часа сутринта. Мястото на работа може да бъде в офиса на компанията или дистанционно в зависимост от локацията на новия служител.

  Първият човек, с когото новият служител ще се запознае, ще бъде представител на нашия ЧР екип. Този член на екипа ще го посрещне в офиса и ще му помогне да се адаптира. Ще му бъде предоставена необходимата техника за работа, ще се запознае с организацията, ще получи информация за предстоящите му срещи и ше получи подкрепа, за да се чувства комфортно и добре дошъл в екипа.

  Ако новият служител работи дистанционно, то тогава той получава техниката си предварително до посочен от него адрес и предстоящите му срещи ще бъдат онлайн.

  Как подпомагате новия служител да се чувства добре дошъл и интегриран в екипа и организацията?
  В Constructor ние предоставяме на новите служители персонализирано въвеждане в екипа в няколко стъпки.

  ●В първия си работен ден новият служител има възможността да се срещне с неговия пряк ръководител. Тази среща обикновено е насочена към представяне на бизнеса, задачите и очакванията от работата, както и за изясняване на въпроси относно ролята на служителя в екипа.

  ●Онбординг среща с представител на HR екипа. В тази среща, представител на HR екипа представя различни аспекти на работата в компанията, включително политики, процедури, социални въпроси  и основни административни процеси. Служителят ще бъде запознат с основните правила и регулации на работното място.

  ●Онбординг обучение чрез нашата LMS (Learning Management System) платформа, която включва интерактивни елементи: предлага персонализирани спрямо позицията и отдела на служителя обучения –въведение в компанията, познаване на продуктите и услугите, технически умения и познания, както и общи умения за работа. Като интерактивен елемент сме включили различни аватари, разработени от наши колеги, които правят обучението по-привлекателно и ефективно.

  Стремим се да имаме възможно най-много личен контакт с всеки нов колега. Например в Product екипа следващата седмица започва нов колега, който се намира в Сърбия, и мениджърът му, който е в България, ще пътува до Сърбия и ще имат възможност да работят заедно първите му три дни в Constructor.

  Спрямо различните позиции/отдели какви обучения преминават новите служители?
  Новите служители преминават приспособени обучения в съответствие с техните позиции и отдели. Нашата LMS система предоставя интерактивни курсове, които включват както технически умения, така и познания за структурата, продуктите и услугите на компанията. А сега развиваме и курсове за меки умения – обучение за провеждане на интервю за мениджърите и обучение за процеса по годишна оценка. 

  Кои са участниците от страна на компанията в процеса на онбординг и каква е тяхната роля?
  Участниците включват HR екипа, ИТ екипа, Procurement екипа, мениджъри и обучители. Техните роли варират от предоставяне на информация и насоки, до менторство и подкрепа, като активно използваме нашата LMS система.

  Какви са инструментите и ресурсите, които предоставяте на новите служители, за да им помогнете да се адаптират по-лесно?
  Constructor предоставя на новите служители LMS платформа, която включва интерактивни обучения с аватари и ресурси, за да им помогне да се адаптират по-лесно към обстановката и работата. Разбира се, ако новият ни човек е в локация, където имаме офис – на почит са и срещите на живо, те са толкова ценни и полезни.

  Колко време обикновено отнема целият процес на онбординг, включително подготовката и обучението?
  Зависи и от човека, и от позицията. За някои позиции онбордингът може да продължи през целия изпитателен срок, а за други да приключи за няколко седмици. Разбира се, тук за нас е важно да подсигурим дори и след онбординга регулярни срещи, както и  допълнителни източници на информация – имаме си корпоративна библиотека с книги, които да подпомагат развитието на нашите колеги.

  Какви предизвикателства срещате най-често в процеса на онбординг и как се справяте с тях?
  Времето на мениджърите е ценно и невинаги достатъчно за новите ни хора и тук идва нашата роля на ЧР-и да подсигурим златния баланс – мениджърите да намерят време за новите хора и време за всички останали оперативни задачи.

  Как измервате степента на готовност за работа на новия служител и приобщаването му към екипа?
  Допитваме се регулярно до новия ни човек. Комуникираме както с него, така и с неговия ръководител. Комуникацията е ключова за успешното приобщаване на новите ни хора.

  Какво бихте посъветвали Вашия бъдещ служител – как да се подготви за първия си работен ден във Вашата компания?
  Ела с усмивка на уста и зареден за нови приключения, а оттам ни се довери. Подготвили сме си един различен онбординг.

   

  Вижте още от рубриката ПЪРВИТЕ ДНИ В... 

  Първите дни в Amusnet
  Първите дни в Ментормейт
  Първите дни в CluneTech

  Първите дни в ПОК Доверие
  Първите дни в BILLA България
  Първите дни в Proxiad SEE
  Първите дни в Coherent Solutions Bulgaria
  Първите дни в Milestone Systems
  Първите дни в Progress
  Първите дни в Delta Source
  Първите дни във Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Първите дни в StorPool
  Първите дни в Еником М и Каре България
  Първите дни в DataArt
  Първите дни в Arco Real Estate
  Първите дни в Blankfactor
  Първите дни в А1 България
  Първите дни в NOTO
  Първите дни в Технополис и Практикер
  Първите дни в KFC/Самекс
  Първите дни в Kaufland България
  Първите дни в Аурубис България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 14 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 15 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 16 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 18 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 20 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители