неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5580 прочитания

    ОИСР: Хората без умения е по-вероятно да са без работа

    Държавите трябва да намерят подходящ начин да интегрират ученето през целия живот, показва ново проучване
    08 октомври 2013, 22:56 a+ a- a

    Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ представи първото по рода си изследване за грамотността, уменията за смятане и тези в IT сферата при възрастните. То обхваща 24 страни, в които са интервюирани 166 хил. души на възраст между 16 и 65 години. Според организацията резултатите ясно показват, че развиването и използването на различни умения подобрява възможността за намиране на работа, качеството на живот и стимулира икономическия растеж.

    Генералният секретар на ОИСР Хосе Гуриа заяви, че с ефективно образование и учене през целия живот всеки един човек може да разгърне пълния си потенциал, а ползите от това са не само за индивида, но и за обществото и икономиката.

    Резултатите показват, че при четене 27.7% от италианците, 27.5% от испанците и 21.6% от французите се представят на или под най-ниското ниво. За сравнение процентът на тези хора в Япония е 4.9 а във Финландия 10.6.

    При уменията за смятане резултатите са подобни. 31.7% от италианците, 30.6% от испанците и 28.7% от американците се представят на ниво под най-основното. В Япония процентът на тази категория е 8.2, а във Финландия и Чехия - 12.8%.

    При компютърните умения много хора не са могли да усвоят дори елементарни неща като работа с мишката. В Италия, Корея, Полша, Словакия и Испания това е един на всеки 4 души, а в Нидерландия, Норвегия и Швеция е един на всеки 14.

    При смятането най-добри са младите японци, следвани от корейците, докато хората на възраст 55-65 в Корея са в групата на най-ниско представилите се. По-възрастните финландци се представят около средното ниво, а младите им съграждани са сред най-добрите, заедно с Япония, Корея и Нидерландия.

    Уменията за четене и смятане в САЩ и Великобритания са изравнение при тези, които сега влизат на трудовия пазар и тези, които го напускат. Великобритания е в топ 3 на страните с най-добри умения за четене на хората на възраст 55-65 години, но е на дъното при 16-25-годишните. Американците на възраст 55-65 се представят около средното ниво, но младите в САЩ имат най-ниския резултат от общо 24 държави.

    Проучването показва разминавания между образованието и уменията на хората. В повечето страни образованите не се представят достатъчно добре. В Австралия, Финландия, Япония, Нидерландия и Норвегия хората без средно образование показват, че умения могат да се придобият и без първоначално добро образование.

    Децата на родители с ниска образователна степен в Германия, Великобритания, Италия, Полша и САЩ показват по-слаби резултати при четенето от връстниците им с по-образовани родители. За сметка на това в Австралия, Естония, Япония и Швеция почти няма разлика между двете групи.

    При имигрантите резултатите са значително по-ниски, отколкото при местното за всяка страна население. Въпреки това уменията им се подобряват с по-продължителния престой в конкретната държава, което откроява нуждата от адекватна политика за интеграция.

    Вероятността за по-нататъшно обучение при хората с повече умения е три пъти по-голяма, отколкото при тези с малко умения. Проучването показва, че Дания, Финландия, Холандия, Норвегия и Швеция имат най-успешна политика по насърчаване на обучение при хората с малко умения. За сметка на това страните с по-голям брой хора, на които им липсват умения, ще трябва да се постараят повече да направят обучението за възрастни по-достъпно, особено на работно място. Сред тези страни са Канада, Великобритания, Ирландия, Италия, Испания и САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари