сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6504 прочитания

    Нарисувай ми идеята си

    Визуализирайки идеите си, можем да достигнем по-бързо до нови решения и прозрения
    25 февруари 2014, 11:13 a+ a- a

    Една рисунка може да запечата в себе хиляди думи. Когато става въпрос за представяне на полезността и емоционалната стойност на една нова идея, най-добрият начин е да я визуализираме, т.е. да я нарисуваме. 

    Когато визуализираме идеите си, има шанс да достигнем до по-добри и по-бързи решения, категорични са учените. Те отдавна са доказали предимствата на визиуалния език за запомнянето, представянето и възприемането на дадена информация и раждането на нови идеи. Но той все още остава подценен и недоразбран от много хора днес. 

    Според Тим Браун, CEO на специализираната в сферата на дизайна и иновациите компания IDEO, рисуването е единственото нещо, от което имаме нужда, за да създаваме нови идеи.

    Ето какво казва той: „Когато използваме рисунки вместо думи и числа, за да възпроизведем една идея, ние задействаме различна част от мозъка. Използвайки този подход, ние сме в състояние да забележим нови неща, погледнем под друг ъгъл и достигнем до нови прозрения и решения по-бързо.  Визуалното мислене не се ограничава до илюстрации. Това може да приеме много  други форми, като мисловни карти, матрици и други визуални рамки, които помагат за опознаването и представянето на идеите по-опростено. Единственото, което е нужно, е да използваме малко повече от няколко прави линии и малко въображение“.

    Защо е полезно спонтанното рисуване?

    - Спомага за по-бързо вземане на решения

    - Стимулира творчеството и ражда нови идеи и прозрения

    - Разширява и усъвършенста мисленето

    - Позволява организиране и представяне на много информация в малък мащаб

    -Прави идеята по-възприемчива и лесно разбираема за другите

    Какво препоръчва той?

    „Следващия път, когато достигнете до задънена улица, извадете скицника или седнете до бялата дъска и просто нарисувайте това, което вътрешният ви глас ви казва. Може да се удивите от резултата и новите идеи, които ще ви хрумнат“. 

    Всеки може да рисува

    Дори и да не възприемаме себе си като творческа личност, това не означава, че не можем да се възползвате от този начин за генериране на нови идеи. Всички деца рисуват, но след това, с течение на времето и пораствайки забравяме за това природно умение. Всеки може да рисува. Важно е не майсторското изпълнение, а процесът и вдъхновението, което можем да почерпим от него.   Всеки от нас може да използва спонтанните рисунки и дори драсканици, за да подкрепи мисленето си по-дадена идея, проблем или концепция. 

    В това видео Съни Браун, автор на книгата The Doodle Revolution, която работи с гиганти от ранга на Dell, Zappos и Disney, опровергава най-разпространените митове за спонтанните рисунки:

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    преди 4 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 5 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 7 часа
    преди 8 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 9 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване