сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7481 прочитания

    Над 80% от мениджърите трудно намират кандидати за ключови позиции

    Има недостиг на подготвени мениджъри за висшия мениджмънт, за позиции в продажбите, човешките ресурси и производството, сочи проучване на „Стантън Чейс България”
    16 февруари 2015, 17:42 a+ a- a

    Две трети от топ мениджърите в България са оптимисти относно икономическата ситуация в страната през 2015, сочи традиционно проучване на консултантската компания за директен подбор „Стантън Чейс България”. Проучването е направено сред  203-ма управляващи мениджъри на ниво президент, изпълнителен директор, мениджър за България, управител от различни сектори на икономиката. 

    „Стантън Чейс Интернешънъл” е сред 10-те най-големи компании в света за директен подбор на среден и висш ръководен персонал. В България компанията присъства от 2006.

    Според мениджърите през тази година, приоритет за бизнеса ще бъде поддържането на стабилен паричен поток, както и задържането на служители и привличането на нови таланти. Като ключ към успеха за заемащите ръководните длъжности се очертават лидерство, стратегическо мислене и адаптивност.

    Над 80% от мениджърите признават, че трудно намират кандидати за ключовите позиции. Проучването показа, че се наблюдава недостиг на подготвени мениджъри за следните роли: висшия мениджмънт (General Management – 47%), следвани от позиции в продажбите (14%), човешките ресурси (10%) и производството (9%).

    „Опитът ни през последните години показва, че най-често компаниите се обръщат към нас за директен подбор за горепосочените позиции. Към тях можем да добавим мениджърски роли в областта на финансите и на маркетинга. Има тенденция българските компании да  търсят професионалисти, които да допринасят за прилагане на стратегията им за експанзия извън страната“, коментира данните Дарина Пенева - управляващ директор на „Стантън Чейс” за България.

    Самите мениджъри споделят, че тяхната лична мотивация за смяна на работодателя опира най-вече до различията между личните ценности и тези на компанията (43%), заедно с неудовлетвореността от мениджмънта и акционерите. От друга страна позиция без правомощия също оказва влияние според отговорилите. На четвърто място топ мениджърите споделят, че и липсата на възможности за развитие е причина за смяна на местоработата.

    Над 70% от тях смятат, че имат перспектива за развитие в настоящата си организация, но повече от половината участници в проучването (52%) са отворени за нови професионални възможности, като и за релокация свързана с нова работа в чужбина или в България.




    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 8 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 10 часа
    преди 15 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 15 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 16 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26