четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3575 прочитания

    Над 50% от служителите у нас ползват лично мобилно устройство за служебна цел

    Отдалеченият достъп до корпоративни ресурси е сред основните ИТ тенденции в България, сочи анализ на Cisco
    28 март 2013, 15:20 a+ a- a

    Световната тенденция „Носи своето собствено устройство” (Bring Your Own Device - BYOD) отправя все повече предизвикателства към бизнеса и у нас, сочи проучване на Cisco Bulgaria.

    75% от служителите в България споделят, че в ежедневието си, включително и на работното място, разполагат с три или повече устройства, свързани с мрежата. Това сочи анкета на Cisco Bulgaria сред 450 участници. Проучването е проведено в рамките на технологичната конференция Cisco Day 2013. В допитването са участвали служители от всички йерархични нива и от различни стопански сектори: образование, финанси, производство, отбрана, доставчици на услуги, търговци на бързооборотни стоки, държавни структури, здравеопазване и др.

    83% от анкетираните споделят, че разполагат с поне едно служебно мобилно устройство като лаптоп, таблет или смартфон. 54% от участниците в проучването използват свое лично мобилно устройство за достъп до корпоративната си мрежа и данните в нея, независимо дали го използват от офиса или дистанционно. Само 13% от респондентите заявяват, че тяхната компания не позволява достъп до корпоративни ресурси през лични устройства.

    Сред тези, които редовно използват устройства, за да се свържат с корпоративната мрежа, независимо дали те са лични или служебни, най-често ползваното приложение е електронната поща (85%), следвано от приложения за управление на времето (31%) и бизнес приложения като счетоводство, персонал, електронна търговия и CRM (26%).

    Според анализатори от Cisco тези резултати са доказателство за все по-голямата нужда от налагането на корпоративна политика за използването на устройствата, свързани с интернет. Необходимо е да се достигне до устойчив и полезен баланс между „свързаността” и ограниченията. Причината за това е, че всяка еднозначна забрана или позволение за свободно ползване могат да повлияят върху аспекти като производителност и удовлетвореност на служителите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    преди 12 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 13 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 17 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване