петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7739 прочитания

    Подготвя се ново издание на Рейтинговата система на висшите училища у нас

    За първи път ще бъде предоставена информация за най-често упражняваните професии
    09 октомври 2013, 18:44 a+ a- a

    До края на 2013 ще бъде публикувано ново издание на Рейтинговата система на висшите училища в Република България. Различното тази година са актуализираната методология и система от индикатори и съответно допълнителната информация, която ще бъде представена. Рейтинговата система е публикувана за първи път през 2010. Рейтингът дава възможност за сравнение на резултатите на висшите училища по всяко едно от 52 професионални направления.

    В тазгодишното издание ще се запазят досегашните около 50 показателя, измерващи качеството на учебния процес, научната дейност, реализацията на завършилите, престижа на висшите училища, състоянието на учебната среда и удовлетвореността на студентите от социално-битовите и административните услуги.

    Новото в класацията са индикаторите свързани с разширяването на информационната база за оценка на научните публикации и включването на работодателите, преподавателите и служителите във висшите училища сред изследваните групи наред със студентите.

    Потребителите ще получат достъп до обобщени данни за реализацията на завършилите по професионални направления, включително относно средния осигурителен доход, нивото на безработица, дела на осигурените сред тях, както и информация за това каква част от завършилите работят на позиция, за която се изисква висше образование.

    За първи път рейтинговата система ще включи и информация за най-често упражняваните професии от завършилите по професионални направления и висши училища. Новото издание се очаква да излезе в края на декември тази година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 20 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 20 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 23 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента