неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14615 прочитания

    Как щастието в детските ни години влияе на по-късното ни развитие?

    Вижте в какво се крие детското щастие според известния клиничен психолог д-р Едуард Халоуел
    07 април 2015, 11:20 a+ a- a

    В какво се крие детското щастие и как радостта в ранните ни години влияе на по-късното ни развитие? На тези въпроси дава отговор известният клиничен психолог д-р Едуард Халоуел в „Детството и семенцата на щастието“, която ИК „Изток-Запад“ издава на българския пазар. 

    В книгата Халоуел изследва задълбочено важния въпрос какво кара децата да са щастливи и да се чувстват комфортно в заобикалящия ги свят. Целите на изследването си авторът характеризира така: „В тази книга става дума за това къде се корени радостта. Предлагам конкретен подход, чрез който да увеличите шансовете на детето си да изпита щастие и удовлетвореност, а по-късно те да се задълбочат в живота му като възрастен.“ Ученият споделя с родителите своите наблюдения не само като специалист, но и като баща.

    Халоуел предлага план, състоящ се от 5 стъпки (близост, игра, практика, майсторство и признателност), които всеки родител може да използва, за да помогне на децата си да растат щастливо и да се развиват пълноценно. 

    Ето какво пише той: 

    „Всички ние като родители искаме децата ни да се чувстват добре със самите себе си, да имат така наречената от нас висока самооценка и самоуважение. Ала често слагаме каруцата пред коня. Мислим си, че можем да създадем висока самооценка у детето, като просто му повтаряме колко е добро. Това не върши работа.

    Макар че е много хубаво да хвалим децата (така укрепваме усещането им за връзка с нас), изследванията показват, че това не създава у тях трайна висока самооценка. Тя обикновено е резултат от личните им постижения. След като човек успее да се справи с някакво предизвикателство, самооценката му съвсем естествено се повишава, точно както мускулът се уголемява, когато вдига голяма тежест. Човек не може да направи мускули, като прости си повтаря, че е много силен; по същия начин не можем да повишим самооценката на детето, като му повтаряме: „Браво, чудесно се справи!“ Когато детето преминава през петте стъпки, особено след четвъртата (майсторство) и петата (признание), самооценката му се повишава от само себе си, точно както мускул след вдигане на щанги или както стъбло на растението, което е станало достатъчно здраво, за да понесе тежестта на плодовете.“

    Д-р Едуард Халоуел е известен американски клиничен психолог, специализирал в работата с деца и подрастващи. Преподавател е в Харвардския медицински факултет и е директор на Центъра за когнитивно и емоционално здраве „Халоуел“ в Съдбъри, Масачусетс, за амбулаторно лечение на деца и възрастни с широк спектър от емоционални проблеми и обучителни трудности. Автор е на множество книги, обхващащи различни психологически теми, сред които стресът, тревогата, проблемите с вниманието и др.    

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари