петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2426 прочитания

    Имунитетът срещу Covid-19 вероятно трае с години

    Реинфекцията би трябвало да бъде проблем само за много малък процент от хората, твърди ново проучване
    14 януари 2021, 15:33 a+ a- a

    Изображение: NIH

    Пациентите с Covid-19, които са се възстановили от болестта, все още имат стабилен имунитет срещу коронавирус осем месеца след инфекцията, според ново проучване. Резултатът е обнадеждаващ признак, който авторите интерпретират като имунитет срещу вируса, който вероятно трае дълги години и би трябвало да облекчи опасенията, че ваксината срещу Covid-19 ще изисква многократни стимулиращи инжекции, за да се предпазваа от болестта и в крайна сметка така да бъде овладяна пандемията.

    „Първоначално имаше голяма загриженост, че този вирус може да не индуцира много памет“, казва Шейн Кроти, изследовател от Института по имунология в Ла Джола в Калифорния и съавтор на новия документ. „Вместо това имунната памет изглежда доста добра.“

    Проучването, публикувано на 6 януари в Science, контрастира с по-ранни констатации, според които имунитетът срещу Covid-19 може да бъде краткотраен, излагайки на риск милиони, които вече са се възстановили, да бъдат реинфектирани. Това затруднение не би било пълна изненада, тъй като инфекцията от други коронавируси генерира антитела, които избледняват доста бързо, отбелязва MIT Technology Review. Но новото проучване предполага, че реинфекцията би трябвало да бъде проблем само за много малък процент от хората, които са развили имунитет - независимо дали чрез първоначална инфекция или чрез ваксинация.

    Всъщност новото проучване наистина показва, че малък брой възстановени хора нямат дълготраен имунитет. Но ваксинацията трябва да компенсира този проблем, като осигури стаден имунитет в по-голямата популация.

    Новият документ изследва кръвни проби от 185 мъже и жени, които са се възстановили от Covid-19 - повечето от лека инфекция, въпреки че 7% са били хоспитализирани. Всеки човек е предоставил поне една кръвна проба между 6 дни и 8 месеца след първоначалните си симптоми, а 43 от пробите са взети след 6 месеца. Екипът, провел разследването, измерва нивата на няколко имунологични агента, които работят заедно за предотвратяване на реинфекция: антитела (които маркират патоген за унищожаване от имунната система или неутрализират неговата активност), В-клетки (които произвеждат антитела) и Т-клетки ( които убиват заразените клетки).

    Изследователите установяват, че антителата в организма намаляват умерено след осем месеца, въпреки че нивата варират силно между отделните индивиди. Но броят на Т-клетките намаляват само умерено, а броят на В-клетките се задържат стабилен и понякога необяснимо нараства. 

    Това означава, че въпреки намаляването на свободно циркулиращите антитела, компонентите, които могат да рестартират производството им и да координират атаката срещу коронавируса, се задържат на доста високи нива. Кроти добавя, че същите механизми, които водят до имунна памет след инфекция, също формират основата за имунитет след ваксинация, така че същите тенденции трябва да се запазят и за ваксинираните хора.

    И докато имунитетът срещу други коронавируси е доста по-краткотраен, струва си да разгледаме какво се случва при хората, излекувани от ТОРС (тежък остър респираторен синдром, SARS), близък братовчед на вируса, който причинява Covid-19. Изследване, публикувано през август, показа, че Т-клетките, специфични за ТОРС, могат да останат в кръвта най-малко 17 години, подсилвайки надеждите, че имунитетът срещу Covid-19 може да продължи десетилетия, отбелязва още MIT Technology Review.

    Новото проучване не е перфектно. По-добре би било да се вземат множество кръвни проби от всеки участник. „Имунитетът варира от човек на човек и необичайни индивиди със слаба имунна памет все още могат да бъдат податливи на реинфекция“, предупреждава Кроти. И не можем да направим твърди заключения относно имунитета срещу Covid-19, докато не минат години, просто е твърде рано. Независимо от това, този последен резултат е добър показател, че ако разпространението на ваксините върви добре (голямо, ако), скоро може да успеем да оставим пандемията зад нас.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години