петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9562 прочитания

  Силен успех за България от най-престижното STEM състезание в света

  Отборът на НПМГ е не само единственият български, но и единственият европейски с награда Power Pitch Award
  07 май 2024, 10:06 a+ a- a

  сн: НПМГ

  Отбор на Националната природо-математическа гимназия в състав  Мария Методиева (11 клас), Мила Гетова (11 клас) и Рая Памукова (11 клас) постигна забележителен успех на най-престижното и предизвикателно STEM състезание в света Conrad Challenge - ежегодна световна надпревара по иновации и предприемачество, в която ученици между 13 и 18 години разработват решения на неотложни глобални предизвикателства в сложни и критични области като космическа индустрия и авиация, кибертехнологии и сигурност, енергетика и околна среда, здравеопазване и хранене. 

  Рая, Мила и Мария се състезаваха в категорията "Енергия и околна среда" в условията на много тежка конкуренция с отборите на САЩ, Китай, Тайланд и Бангладеш и представиха блестящо своето сложно изобретение FIXON - дрон за предотвратяване на пожари, с което впечатлиха журито и спечилиха отличителната награда във финалната фаза на надпреварата - т.нар. "Power Pitch Award". 

  Отличието на Космически център Хюстън на NASA - Space Center Houston - се връчва за най-добро представяне на иновацията и се провежда на живо пред всички участници и съдийско жури на най-високо ниво. Наградата отборът получи лично от Нанси Конрад, водещ лидер в STEM образованието, председател и основател на форума и съпруга на неговия патрон - покойния астронавт Чарлс "Пийт" Конрад, който по време на мисията "Аполо 12" става третият човек, стъпил на Луната. 

  Отборът на НПМГ е не само единственият български, но и единственият европейски отбор, класиран толкова напред в тази категория.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  преди 13 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 14 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 17 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон