неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3064 прочитания

    Путин 3.0

    Владимир Путин положи клетва като президент на Русия
    07 май 2012, 15:20 a+ a- a

    Новият стар президент на Русия Владимир Путин се завърна в Кремъл на фона на масови протести в страната. 59-годишният държавен глава положи клетва за трети мандат пред близо 3000 гости в Големия кремълски дворец.

    Докато той се заклеваше „да спазва правата и свободите на всеки човек и гражданин в страната”, в центъра на Москва бяха арестувани около 120 души. Други 400 демонстранти бяха закопчани ден по-рано.

    Путин беше президент на Русия от 2000 до 2008. Тъй като руската конституция не позволява повече от два президентски мандата, той напусна най-високия пост в страната, за да стане премиер.

    С поправка в Конституцията сега президентския мандат е удължен от 4 на 6 години. Така Путин ще управлява Русия най-малко до 2018. Ако спечели отново изборите, той ще има възможност да изкара и четвърти мандат. Ако изпълни третия си мандат, Путин ще се окаже най-дълго управлявалият руски лидер след Йосиф Сталин, коментира BBC.

    Третият му мандат обаче няма да мине гладко, коментират анализатори. Освен с протестите на опозицията, Путин трябва да се справи и с редица икономически проблеми. Европа, която е основен пазар за руския износ, се тресе от невиждана дългова криза.

    „На Путин ще му е все по-трудно да гарантира икономическа стабилност само на база на високите цени на петрола”, коментира анализатор за Bloomberg. Петролната и газовата индустрия осигуряват около 50% от бюджетните приходи на страната, посочва още агенцията. Прогнозите на икономическото министерство обаче са за намаляване на петролните добиви и за „умерен” ръст на производството на газ.

    Експерти прогнозират ръст на руската икономика от 3.65% тази година и 3.85% през 2013. Целта на Путин обаче е икономически растеж от 5 до 6% тази година.

    „Днес ние имаме всичко, от което се нуждаем, за да продължим напред и да създадем динамична и развиваща се държава – стабилна икономика, активно и отговорно гражданско общество”, отбеляза Путин в първата си реч като президент на Русия.

    Сред гостите на церемонията бяха бившият италиански премиер Силвио Берлускони и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

    Стойността на церемонията се оценява на 20 милиона рубли (664 000 долара), отбелязва BBC. Банкетът в чест на Путин пък ще струва 12 милиона рубли.

    Междувременно Путин предложи предшественика си Дмитрий Медведев за премиер на страната. Очаква се рокадата да бъде утвърдена до няколко часа.

    Вижте видео от церемонията:

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари