събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5103 прочитания

    Гърция ядоса Европа с искания за нови отстъпки

    Атина подготви омекотен вариант на плана за реформи, но засега не среща разбиране
    25 юни 2012, 11:44 a+ a- a

    Новият гръцки премиер Андонис Самарас няма да присъства на срещата на върха на ЕС, защото е в болница след операция на очите

    Гърция е подготвила нов, по-смекчен вариант на плана за реформи, срещу който трябва да получи помощ от 130 млрд. евро. Новият документ, цитиран от Reuters, предвижда намаляване на данъци, допълнителни помощи за социално слабите и безработните, замразяване на съкращенията в публичния сектор, както и по-дълъг срок за намаляване на бюджетния дефицит. Спорният документ вероятно ще срещне съпротива на срещата на върха на Европейския съюз в четвъртък, а някои европейски лидери вече обявиха, че не го приемат. На всичкото отгоре на срещата няма да може да присъства нито новият премиер Андонис Самарас, нито финансовият министър Василис Рапанос. Самарас претърпя операция на очите и ще се възстановява няколко седмици, а Рапанос също бе приет в болница след като колабира в петък.

    Планът предвижда намаляването на 23-процентния ДДС за ресторанти и земеделци, прекратяване на съкращеният в публичния сектор, а помощите за безработни да се изплащат до две, а не както е досега една година. Другото искане е увеличаване на срока за намаляване на бюджетния дефицит до 2016, вместо до 2014. Тогава той трябва да бъде 2,1% при 9,3 на сто през 2011. Омекотяването на мерките обаче означава, че Гърция ще се нуждае от допълнителни 20 млрд. евро международна помощ.

    Германският финансов министър Волфганг Шойбле реагира на новите искания с предупреждение към страната, че трябва да престане да иска помощ и да започне да реже разходи. Според него най-важната задача на новото правителство и премиера Самарас е да приведе в действие програмата за реформи и то незабавно. „Никой на планетата, който е следил историята, не би казал, че Гърция досега е положила достатъчно усилия”, заяви Шойбле.

    Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой също отказа да приеме отстъпките, защото това би натоварило останалите държави от еврозоната. Германският икономически министър  Филип Рьослер напомни, че европейската общност очаква от новото гръцко правителство да се придържа към вече договореното, а не да тръгва „в съвсем различна посока”.

    В понеделник в Атина трябваше да започне и поредната мисия на т.нар. „тройка” от Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд, но тя бе отложена заради здравословното състояние на двамата членове на правителството. Гръцката делегация на срещата на върха на ЕС в края на седмицата ще бъде ръководена от външния министър Димитрис Аврамополус.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари