четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7038 прочитания

    След еврото и... потоп

    Националната банка на Гърция прогнозира фатални последствия за страната при излизане от еврозоната
    30 май 2012, 10:57 a+ a- a

    Ако Гърция напусне еврозоната, жизненият стандарт ще се срине, доходите ще намалеят наполовина, а инфлацията и безработицата рязко ще скочат. Мрачната прогноза е на Националната банка на Гърция, която проучи какви ще са последиците от връщането на драхмата.

    При излизане от еврозоната доходите на глава от населението ще се сринат с 55%, драхмата ще се обезцени със 65% спрямо еврото, а БВП ще се свие с 22%. Банката прогнозира и ръст на безработицата до 34%.

    Държавата няма да може да се финансира сама и ще прибягва до печатането на пари като така ще се задейства омагьосаният кръг на инфлацията, се посочва в доклада. Експертите очакват инфлацията да достигне 30%, като запази възходящия си ръст за дълго време.

    В случай на GREXIT (термин за излизането на Гърция от еврозоната) страната няма да има достъп до световните финансови пазари и няма да е в състояние да изпълнява задълженията си към кредиторите, на които дължи 325 милиарда евро.

    Спирането на плащанията по дълга ще има изключително неблагопритни последици за междудържавните отношения на Гърция, а също и за гръцките бизнесмени, които развиват дейност в чужбина, става ясно от изследването на Националната банка на Гърция. Гражданите няма да имат достъп до гориво, лекарства и други стоки от първа необходимост.

    Експертите предупреждават, че тези заключения важат само в случай на плавен и мирен преход към драхмата. В случай на неконтролиран фалит на Гърция последствията ще са още по-драматични.

    Междувременно социологическо проучване показа, че болшинството от гърците желаят страната им на всяка цена да остане в еврозоната. 77,8 % обаче са за корекция на меморандума за икономиите, а 66,4% споделят, че предпочитат коалиционно правителство след новите избори на 17 юни.

    Социолозите прогнозират, че консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за строги икономии, ще получи най-много гласове на 17 юни. След нея се нарежда Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която се обявява против строгите икономии, а социалистите от ПАСОК се класират на трето място.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    преди 19 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 19 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 22 часа
    преди 23 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 24 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване