събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1374 прочитания

    САЩ одобри и ваксината на Johnson & Johnson

    Тя е третата, одобрена в страната
    01 март 2021, 09:21 a+ a- a

    В събота (27 февруари) американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши еднократната ваксина срещу Covid-19 на Johnson & Johnson за спешна употреба. Така започна разпространението на милиони дози от трета ефективна ваксина, която може да достигне до американците до началото на следващата седмица, предаде The New York Times.

    Съобщението пристигна в критичен момент, тъй като рязкото намаляване на случаите на коронавирус изглежда е достигнало своя предел и е в плато, а милиони американци са в списъците с чакащи.

    Johnson & Johnson се ангажира да предостави на САЩ 100 милиона дози до края на юни. В комбинация с 600-те милиона дози от двукратните ваксини, направени от Pfizer/BioNTech и Moderna, които трябва да пристигнат до края на юли, ще има повече от достатъчно, за да се покрие всеки възрастен американец, който иска да се валсинира.

    Но федералните и щатските здравни служители са загрижени, че дори при наличието на силни данни, които да го подкрепят, някои хора могат да възприемат ваксината на J&J като по-лоша опция.

    72-процентната ефективност на новата ваксина в сайта за клинични изпитвания в САЩ - 

    Редица учени отбелязват, че 72% ефективност на ваксината в клиничното проучване в САЩ не достига приблизително 95%, установени при проучвания, тестващи ваксините Moderna и Pfizer/BioNTech. Във всички клинични изпитания (проведени в редица страни посвета, включително Южна Африка) ваксината на Johnson & Johnson също показва 85% ефикасност срещу тежки форми на Covid-19 и 100% ефикасност срещу хоспитализация и смърт.

    Служител от администрацията, запознат с разпространението на ваксината, заяви, че дистрибуцията ще започне в понеделник (1 март), а доставките могат да пристигнат още във вторник (2 март).

    Johnson & Johnson заявиха, че ще доставят близо 4 млн. дози веднага след като FDA разреши разпространението и още около 16 млн. дози до края на март. Това е много по-малко от 37-те милиона дози, предвидени във федерален договор за $1 млрд., но в договора се казва, че доставките, които закъсняват с 30 дни, все още ще се считат за навременни.

    Федералното правителство плаща на фирмата $10 доза за общо 100 милиона дози, които трябва да бъдат готови до края на юни, значително по-малко на доза, отколкото се съгласи да плати на Moderna и Pfizer, които разработиха ваксината си с немски партньор BioNTech.

    Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson ще позволи на държавите бързо да увеличат броя на хората, които са били напълно ваксинирани. За разлика от другите две ваксини, тя може да се съхранява при стандартни температури в хладилника поне три месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари