събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2286 прочитания

    СЗО препоръча за употреба ваксината Johnson & Johnson

    Консултативната група вече даде препоръка за ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca
    18 март 2021, 09:27 a+ a- a

    Световната здравна организация (СЗО) публикува своите междинни препоръки за употребата на ваксината на Johnson & Johnson срещу Covid-19 за хора на възраст 18 и повече години, въз основа на съвети от нейната Стратегическа консултативна група експерти (SAGE) за имунизация.

    „След преглед на доказателствата имаме ваксина, която показва, че е безопасна и показва необходимата ефикасност, за да бъде препоръчана от нас за употреба при хора над 18-годишна възраст без горна възрастова граница“, каза д-р Алехандро Кравиото, председател на SAGE, по време на брифинг в сряда.

    Кравиото каза, че фактът, че ваксината Johnson & Johnson е ваксина с една доза, е „редовно предимство в смисъл да има способността да ваксинира повече хора, но в действителност не се различава в капацитета си да предпазва от тежко заболяване или смърт или хоспитализация от всички останали, които вече разгледахме и препоръчахме.“

    Понастоящем няма достатъчно данни за бременни жени, за да се оценят рисковете от ваксината за групата, се казва в препоръките на SAGE, но междувременно бременните жени трябва да получават ваксината, ако ползата от ваксинацията надвишава потенциалните рискове, например ако бременната жена е здравен работник или има съпътстващи заболявания, които я поставят във високорискова група за тежък Covid-19.

    Документът също така посочва, че не са установени проблеми с безопасността след ваксинацията на повече от 1600 жени срещу ваксината срещу ебола на компанията, която е базирана на същата платформа.

    SAGE препоръчва хората, които вече са били заразени със SARS-CoV-2, трябва да бъдат ваксинирани с ваксината Johnson & Johnson, но да изчакат до шест месеца, преди да я получат, за да дадат възможност на другите да получат първите си дози. Въпреки това, в страни с висока циркулация на варианти, Кравиото каза, че препоръчва хората, които вече са били заразени, да не чакат повече от седмица или две, за да бъдат ваксинирани.

    „В страните, където има голямо разпространение на вариантите, и в страните, в които сега разполагаме с информация за употребата на тази ваксина за контрол на SARS-CoV-2, причинена от тези варианти, препоръчваме да се използва“, каза Кравиото , като даде за пример данни от САЩ, Европа, Южна Африка и Бразилия.

    Както при другите ваксини, SAGE препоръчва първо да се ваксинират групи, които са непропорционално изложени на риск от заразяване и живеят в среда, в която вирусът циркулира с много по-голям капацитет, каза Кравиото.

    SAGE вече даде препоръки за ваксините Pfizer BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19