четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  594 прочитания

  Г-7 договори принципи за регулиране на изкуствения интелект

  11-те принципа целят смекчаване на рисковете и злоупотребата, както и откриване на уязвимости
  31 октомври 2023, 13:34 a+ a- a

  снимка: ЕП

  Европейската комисия приветства споразумението на лидерите на Г-7 относно международните ръководни принципи за изкуствения интелект (ИИ) и кодекса за поведение на разработчиците на ИИ в рамките на процеса Хирошима в областта на ИИ. Тези принципи и доброволният кодекс за поведение ще допълнят на международно равнище правнообвързващите правила, които съзаконодателите на ЕС понастоящем финализират в Законодателния акт на ЕС за изкуствения интелект.

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е сред подписалите изявлението на лидерите на Г-7, публикувано от японското председателство на Г-7 през 2023.

  Тя коментира: „Потенциалните ползи от изкуствения интелект за гражданите и икономиката са огромни. Бързото развитие на капацитета на ИИ обаче води и до нови предизвикателства. ЕС вече е регулаторен лидер със Законодателния акт за ИИ, но също така допринася за изграждането на защитни механизми и управлението на ИИ на световно равнище. Радвам се, че мога да приветствам международните ръководни принципи на Г-7 и доброволния кодекс на поведение, които отразяват ценностите на ЕС за насърчаване на надежден ИИ. Призовавам разработчиците на ИИ възможно най-скоро да подпишат и приложат този кодекс за поведение.“

  11-те ръководни принципа, приети от лидерите на ЕС и 7-те държави, които съставляват Г-7, дават насоки за организациите, които разработват, внедряват и използват усъвършенствани системи с ИИ, като например системи с общо предназначение и такива с генеративен ИИ, за да насърчават безопасността и надеждността на технологията. Те включват ангажименти за смекчаване на рисковете и злоупотребата и за откриване на уязвимости, за насърчаване на отговорния обмен на информация, докладването на инциденти и инвестициите в киберсигурността, както и система за етикетиране, която да помага на потребителите да идентифицират генерираното от ИИ съдържание.

  Въз основа на резултатите от проучване сред заинтересованите страни тези принципи са разработени съвместно от ЕС с другите членове на Г-7 в рамките на процеса Хирошима в областта на изкуствения интелект. Ръководните принципи на свой ред послужиха като основа за съставянето на кодекс за поведение, който ще предостави подробни и практически насоки за организациите, разработващи ИИ. Доброволният кодекс за поведение също така ще насърчи отговорното управление на ИИ в световен мащаб. Двата документа ще бъдат преразглеждани и актуализирани при необходимост, включително чрез приобщаващи консултации с участието на заинтересованите страни, за да се гарантира, че остават пригодни за целта и реагират своевременно на тази бързо развиваща се технология. Лидерите на Г-7 призоваха организациите, разработващи усъвършенствани системи с ИИ, да се ангажират с прилагането на Международния кодекс за поведение. Първите подписали ще бъдат обявени в близко бъдеще.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 26 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 1 час
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия