вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1238 прочитания

    Samsung получи $6,4 млрд. от американското правителство

    Средствата ще подпомогнат новия център за чипове на компанията в Тексас, както и разширение на съществуваща фабрика в Остин
    17 април 2024, 08:26 a+ a- a

    Снимка: Samsung

    Администрацията на американския президент Джо Байдън ще даде до $6,4 млрд. безвъзмездни средства на Samsung, един от най-големите производители на чипове в света, последната от поредица от награди, предназначени да подкрепят вътрешното производство на авангардни полупроводници, отбелязва New York Times.

    Парите ще помогнат на южнокорейската компания, да финансира своя нов център за производство на чипове в Тейлър, Тексас, и да разшири съществуващ обект в близкия Остин. Samsung ще изгради допълнителен завод и ще надстрои изграждащ се обект в Тейлър. Компанията ще увеличи инвестициите си в Тексас до приблизително $45 млрд. спрямо $17 млрд., които обяви преди повече от 2 години, съобщиха представители на администрацията.

    Федералните служители казаха, че безвъзмездните средства ще помогнат за създаването на център в САЩ за разработване и производство на водещи чипове. Освен производството на чипове, Samsung ще построи съоръжение за научноизследователска и развойна дейност в Тейлър, както и усъвършенствана фабрика за опаковането им, последната стъпка преди полупроводниците да могат да се използват в електронни системи.

    Съобщението следва други награди, които федералните служители направиха на производителите на полупроводници през последните седмици. Инициативата се финансира от Закона за CHIPS, който двупартийна група законодатели прие през 2022 г., за да засили вътрешните доставки на полупроводници, жизненоважните компоненти, които захранват всичко - от телефони и компютри до автомобили и оръжейни системи. Законодателството даде на Министерството на търговията $39 млрд., които да бъдат разпределени като грантове като стимули за производителите на чипове за изграждане и разширяване на заводи в САЩ.

    Както Samsung, така и TSMC са се ангажирали да произвеждат двунанометрови чипове, използвайки това, което в момента е най-модерната производствена технология в света, в САЩ през следващите години.

    Като част от наградата, Samsung ще доставя директно чипове на Министерството на отбраната. Разширяването на съоръжението в Остин има за цел да подпомогне производството на чипове, използвани в индустрии, които са от решаващо значение за националната сигурност, включително космическото пространство, отбраната и автомобилостроенето.

    В допълнение към получаването на субсидиите, се очаква Samsung да поиска федерални данъчни кредити, които биха могли да покрият 25% от разходите за изграждане и оборудване на фабриките в Тексас.

    Наградата на Samsung довежда общите обявени федерални субсидии до над $23 млрд. GlobalFoundries, Microchip Technology и BAE Systems получиха първите три награди.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 15 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 16 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 18 часа
    преди 21 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата