петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5295 прочитания

    Голяма част от бизнеса трудно намира хора за мениджърски позиции

    Кои са най-важните фактори, които имат значение при вземането на решение за промяна на настоящ работодател, показва проучване на „Стантън Чейс”
    04 април 2016, 15:44 a+ a- a

    67% от компаниите в България срещат трудности при запълване на позициите в средния мениджмънт. Това показва ежегодното проучване на компанията за директен подбор „Стантън Чейс”, в което са участвали над 150 висши мениджъри в България. Предизвикателни са и позициите на директорско ниво, като 59% от компаниите са имали този проблем през 2015, както и експерти със специфични функции (58%). Топ мениджърите са най-трудни за привличане според почти половината от анкетираните (44%).


    „Вече 10 години работим на българския пазар и с интерес следим динамичните промени в изискванията към професионалистите, които клиентите ни искат да наемат. Наблюдава се тенденция компаниите все по-фокусирано и последователно да работят за задържане и развитие на служителите си, както и да им предоставят възможност за растеж”, коментира проучването Дарина Пенева, изпълнителен директор на „Стантън Чейс Интернешънъл България”.

    Като важни фактори, които имат значение при вземането на решение за промяна на настоящ работодател, се очертават носенето на отговорност без власт (39%) и липсата на самостоятелност при вземане на решения (38%). За една трета от респондентите, реорганизации в компанията, които водят до промяна на ролята (34%) и липсата на химия с топ мениджмънта/акционерите (32%), също допринасят за намаляване на мотивацията за работа.

    „Отделите „Човешки Ресурси“ са поставени пред предизвикателствата да са в крак с желанията за професионално развитие и личностно израстване на талантите си, както и да им осигурят среда, която да ги стимулира и мотивира. Един от основните приоритети през последните години на компаниите е да изграждат служителите на всички нива в организацията като лидери”, допълва още Дарина Пенева, изпълнителен директор на „Стантън Чейс Интернешънъл България”.

    Както през 2014, така и през 2015, самите мениджъри признават, че липсата на лидерски умения най-ясно личи в нивата на т.н. General Management с 35% (в сравнение през 2014 процентът е бил 47%).

    „Стантън Чейс” пита анкетираните, какви методи прилагат за личното си развитие. Според резултатите по-голямата част от мениджърите разчитат на самостоятелно развитие и самообучение (76%). Въпреки това, повече от половината от тях също се възползват от различни видове обучения (58%) и развитие на лидерски умения (55%). Като нова тенденция се очертава и ползването на услуги на коуч (36%) и ментор (29%).


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 3 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години