сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22326 прочитания

    Какво е общото между родителите на деца, които успяват в живота?

    Ето някои изводи от различни проучвания
    26 ноември 2015, 13:31 a+ a- a

    Ако проявявате повечето от тези качества при отглеждането на детето си, то е много вероятно, когато порасне, да стане успешна личност. Според учените родителите на успешните деца имат следните общи качества помежду си: 

    1. Те карат децата си да вършат досадни и неприятни задължения, като чистене, миене на чинии и други. „Това поведение възпитава децата на мислене, че дадена работа трябва да бъде свършена и че всеки от нас допринася за благото на цялото. Според проучване на Harvard  децата, които се възпитават на домашни задължения, след това по-добре общуват с колегите си на работното място и като цяло проявяват повече емпатия.  

    2. Социализират децата си. Според продължило близо 20 години проучване на Pennsylvania State University и Duke University децата с добри социални умения общуват по-добре, по-полезни са на другите и е много по-вероятно вече да работят на 25, отколкото връстниците си с лоши социални умения. Още от най-ранна възраст развитието на тези умения може да предопредели дали едно дете ще отиде в колеж или в затвор, казват учените. 

    3. Имат високи очаквания. Според проучване на University of California родителите с високи очаквания стимулират децата си към по-високи постижения. Родителите, които очакват децата им да отидат в университет, движат детето си към тази цел, независимо от доходите си и възможностите си. 

    4. Имат здраво семейството. Децата, които отрастват в разделени семейства или на фона на семейни скандали, е по-вероятно да не се реализират добре според проучване на University of Illinois. Тази среда формира негативна настройка и като цяло деформира възприятията им за живота. Проучванията сочат, че децата на разведени родители по-често имат усещането за загуба и съжаление.

    5. Имат добро образование. Според проучване на University of Michigan децата на родители с висше образование е по-вероятно и те да получат същото. 

    6. Обучават децата си на математика още от най-ранна възраст. Развитието на математически знания от най-ранна възраст може да донесе огромни ползи за последващото развитие. Според учени от Northwestern University ученето на математика в ранна детска възраст прави децата не само добри в математиката, но и в четенето.

    7. Имат близка връзка с децата си. Според учените децата, които са получавали добри грижи в първите три години на живота си, не само постигат по-добри резултати в училище, но изграждат по-здрави връзки и имат по-добри постижения през 30-те. Инвестицията в добра грижа за децата в първите им години носи огромна възвращаемост в бъдеще, която продължава през целия живот на човек, категорични са учените.

    8.  Притесняват се по-малко. Според учените свръхзагрижеността (особено на майките) за децата на възраст 3-11 години може да има обратен ефект.

    9. Те оценяват усилията, без значение от резултата. Родителите, които оценяват не таланта и способностите, а усилията, фокуса, постоянството и непрекъснатото подобрение, карат децата си да повярват, че могат повече. Според Каръл Дуек, професор по психология в Stanford University, децата трябва да бъдат смели и издръжливи. Те трябва да знаят, че всеки път, когато излязат от комфортната си зона, за да научат нещо нови и трудно, невроните в техния мозък образуват нови, по-силни връзки и с течение на времето стават по-умни.  И децата, които са наясно с това, постигат забележителни резултати. 

    10. Работят. Според проучване на Harvard Business School децата, чиито майки работят, постигат повече в живота. Данните показват, че е по-вероятно да продължат образованието си, да получат работа на по-висока позиция и печелят повече от връстниците си, чиито майки не работят. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 12 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 14 часа
    преди 18 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 19 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 20 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26