събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5922 прочитания

    WSJ: България изоставя плановете за влизане в еврозоната

    Финансовият министър Симеон Дянков не вижда полза от присъединяването към валутния съюз, посочва изданието
    04 септември 2012, 11:48 a+ a- a

    България, която е най-бедната страна-членка в Европейския съюз (ЕС), но и рядък светъл лъч по отношение на фискалната политика в блока, замрази за неопределено време отдавнашните си планове да въведе общата европейска валута, отбелязва вестник Wall Street Journal.

    Изданието посочва, че така България става поредната страна със стабилна фискална политика, която охлажда ентусиазма си по отношение на еврото.

    Вестникът подчертава, че като причина за замразяване на плановете за влизане в еврозоната премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков в редица интервюта са посочили влошаващите се икономически условия и засилващата се несигурност за перспективите пред валутния съюз. Друг фактор са били промените в нагласите на общественото мнение в България, която вече трета година реализира програма за бюджетни икономии.

    „Точно сега не виждам никакви ползи от влизане в еврозоната, а само разходи”, подчертава Дянков. „ Обществото с право иска да знае, кого ще трябва да спасяваме, когато се присъединим? Твърде рисковано е за нас, а и освен това не е ясно какви са правилата и какви ще бъдат след една или две години”, посочва още той.

    България засега успяваше да се справи с кризата в еврозоната. Страната обаче е силно зависима от по-големите икономики в ЕС, коментира Wall Street Journal.

    Изданието припомня, че и други финансово стабилни страни са изоставили плановете за въвеждане на еврото. Wall Street Journal дава пример с Литва, която неотдавна обяви, че ще се присъедини към еврозоната „едва когато Европа е готова за това”.

    Подобно сигнали идват и от Полша, която посочи, че ще се присъедини към еврозоната, когато кризата бъде преодоляна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години